Kezdőlap Európa A középkori Európa 10 gótikus katedrálisa

A középkori Európa 10 gótikus katedrálisa

A középkori Európa 10 gótikus katedrálisa

A gótikus katedrálisok nem az ókori gótok vallási épületei, hanem gótikus építészeti stílusban épült katedrálisok. Ahogyan a vandalizmus sem kötődik a vandálokhoz, a gótikus építészetnek semmi köze nincs a gótokhoz. Ez egy építészeti stílus, mely Franciaországban nőtt ki a román stílusból a 12. században és akkoriban francia stílusként ismerték. A gótikus építészet egész Nyugat-Európában elterjedt és hódítása egészen a 16. századig folytatódott, majd a reneszánsz váltotta fel. Csak ekkor nevezték el gótikusnak, némi negatív színezettel, hiszen a gótok barbárságukról voltak hírhedtek.
A gótikus stílus a függőleges irányt hangsúlyozza és nagyon könnyed. Ezt a megjelenést bizonyos építészeti elemek fejlődésével sikerült elérni, mint a bordás boltozatok, lebegő támpillérek. Habár ezt az építészeti stílust számtalan kastélynál, palotánál és városházánál alkalmazták, a lenyűgöző európai katedrálisok a valódi példái a gótikus építészet szépségének.

10Szent István székesegyház
flickr/photoAtlas

A Szent István katedrális (Stephansdom) Bécs szívében található, túlélt számos háborút és napjainkra a város szabadságának szimbóluma lett. A gótikus katedrális két korábbi templom romjain áll, legnagyobb része a 14. században épült IV. Rudolf osztrák herceg parancsára. Legismertebb jellemzői a gyémánt mintázatú tetőcserepek, melyek csak 1952-ben kerültek fel rá.

9Burgos katedrális
flickr/Lumiago

A Burgos katedrális egy középkori székesegyház Burgos-ban, melyet Szűz Máriának szenteltek. Híres hatalmas méreteiről és egyedülálló gótikus építészeti stílusáról. A Burgos katedrális építése 1221-ben kezdődött, majd hosszú, közel 2 évszázados szünet után 1567-ben fejezték be. 1919-ben a katedrális Rodrigo Díaz de Vivar (“El Cid”) és az ő felesége, Dona Jimena emetkezési helye lett.

8Reims-i katedrális
flickr/Chi King

A Reims-i katedrális volt az a templom, ahol számos francia uralkodót megkoronáztak. Annak a bazilikának a helyén épült, ahol Reims püspöke, Saint Remi megkeresztelte Clovis 496-ban. A katedrális építése a 13. század végén fejeződött be, nyugati frontját a 14. században építették hozzá.

7Milánói katedrális

A kivételesen nagy és bonyolult szerkezetű gótikus katedrális, a Duomo di Milano, Milanó főterén egyike Európa leghíresebb épületeinek. A világ legnagyobb katedrálisai közé tartozik. Építése 1386-ban, Antonio da Saluzzo érsek idején kezdődött késő gótikus, sokkal inkább francia, mint olasz stílusban. A híres katedrális megépítése öt évszázadon át tartott.

6Sevilla-i katedrális
flickr/Dr. Jaus

A grandiózus Almohad Mecset helyén áll Sevilla középkori katedrálisa, mely a város hatalmát és gazdagságát hivatott hirdetni a rekonkviszta után. Befejezésekor, a 16. században maga mögé utasította a világ akkor legnagyobb katedrálisát, az Hagia Sophiat. Ma napig ez a legnagyobb gótikus katedrális és a harmadik legnagyobb templom a világon. Építői felhasználtak néhány oszlopot és elemet a korábbi mecsetből, ezek közül a leghíresebb a Giralda, a minaret, melyet a harangtoronyba építettek be.

5York-i katedrális

Egyike Észak-Európa legnagyobb katedrálisainak (a németországi kölni dóm mellett) a York-i katedrális, mely York ősi városának egész látképét uralja. A York-i székesegyház magán viseli az angol gótikus építészet fejlődésének összes állomását. Építését 1230 körül kezdték és 1472-ben fejezték be. A katedrálisban a “Hatalmas Keleti Ablak+ a legnagyobb méretű középkori ólomüveg ablak a világon.

4Párizsi Notre Dame
flickr/MPD01605

A Notre Dame de Paris egy gyönyörű gótikus katedrális Párizs negyedik kerületében. Építése 1163-ban kezdődött, teljesen 1345-re sikerült befejezni. A Notre Dame egyike a leghíresebb francia gótikus katedrálisoknak, nagyszerű példája a francia gótikus építészetnek, szobrászatnak és üvegművességnek. Az 1790-es években, a francia forradalom idején a szobrok és műkincsek nagy része megrongálódott vagy elpusztult. Bonaparte Napóleont itt koronázták császárrá 1804. december 2-án.

3Kölni dóm
flickr/Curnen

A Kölni dóm (Kölner Dom) a legnagyobb gótikus katedrális Németországban, évszázadok óta Köln legismertebb jelképe. Egykor a világ legmagasabb épülete volt, napjainkban is a legnagyobb homlokzattal rendelkezik. A híres katedrális helyén a 4. században római templom állt, majd Köln első keresztény érseke, Maternus építtetett helyére egy másik templomot. A jelenlegi gótikus templom építése 1248-ban kezdődött és megszakításokkal több mint 600 év alatt fejeződött be. Szent Péternek és Szűz Máriának szentelték, ez Köln katolikus érsekének székhelye.

2Santa Maria del Fiore
flickr/Sbaush

Firenze legszebb gótikus katedrálisa és a város jelképe, a Basilica di Santa Maria del Fiore építése 1436-ban kezdődött. A bazilikát kívül fehérrel szegélyezett rózsaszín és zöld árnyalatú márvány táblák díszítik. A bazilika egyike Olaszország legnagyobb templomainak és a modern korig a világ legnagyobb kupolájával rendelkezett. A valaha épített legnagyobb tégla kupolával büszkélkedhet.

1Chartres-i katedrális

A Chartres-i katedrális Párizs közelében, Chartres-ben található és elsőre úgy tűnhet, a város túl kicsi egy ekkora székesegyházhoz. A Chartres-i katedrális nemcsak a francia gótikus építészet egyik legszebb példája, de szinte tökéletes állapotban maradt fenn. Ólomüveg ablakainak többsége eredeti, a 13. század óta mindössze apró változtatásokat végeztek az épületen.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version