Kezdőlap Európa Top 10 látnivaló Horvátországban

Top 10 látnivaló Horvátországban

Top 10 látnivaló Horvátországban

Sziklás, tagolt partjaival, több mint ezer szigetével Horvátország Európa egyik legszebb partvonalával büszkélkedhet. A legtöbb horvát tengerparti város lenyűgöző történelmi múlttal rendelkezik és tele van a római és velencei időkből származó emlékekkel. Összeállítottunk egy listát Horvátország legfontosabb látnivalóiról.

10Gornji Grad
wikipedia/Wikipedia

Gornji Grad Zágráb Felsővárosa, középkori magja. Két különálló városból fejlődött ki, az egyik Kaptol, az érseki székhely, a másik Gradec a szabad város, ahol kereskedők és kézművesek éltek. A városok az 1770-es években egyesültek, ezzel létrejött a történelmi Zágráb északi része. Gornji Grad legforgalmasabb pontja a Szent Márk templom – Zágráb óvárosának plébániatemploma – körüli tér.

9Euphrasius bazilika
flickr/FerPer

A 6. században épült Euphrasius bazilika az Isztrián található 2000 éves városnak, Porec-nek a legfőbb nevezetessége. Egyike a bizánci építészet legszebb példáinak a Földközi-tenger térségében és különlegessége, hogy nagyrészt eredeti formáját őrzi, bár balesetek, tüzek és földrengések egyes részleteit megváltoztatták. A bazilika jelenleg épülete egy korábbi templom helyére épült Euphrasius püspök idején. A fali mozaikokat bizánci mesterek készítették, a padlón találhatók helyi kézművesek munkái.

8Mljet
flickr/OlivierGo

Mljet-sziget egyike a legnagyobb szigeteknek Horvátország déli partjainál. A sziget 72%-át erdő borítja a többi részen pedig mezők, szőlőültetvények és apró falvak tarkítják a tájat, Mljet tehát tökéletes hely a kikapcsolódásra. A szigeten két sósvízű tó is található, Veliko és Malo Jezero, melyek a sziget nyugati és a keleti végén fekszenek. A Veliko Jezero közepén egy kis sziget fekszik egy régi bencés kolostorral.

7Diocletianus Palotája

Diocletianus Palotája Splitben taláható és a császár azért építtette, hogy ide vonuljon majd vissza. Haláláig itt élt és zöldséges kertjeinek gondozásával foglalatoskodott. Miután a rómaiak elhagyták a vidéket, a Palota sok évszázadon át üresen állt. A 7. században a környékről a Palota falai közé menekültek a lakók a barbárok támadásai elől. A Palotát később sem hagyták el, így az újra benépesült, lakásokat, üzleteket alakítottak ki alagsorában és falaiban. Ma számos bolt és étterem, néhány lakás található a Palotában.

6Pulai Aréna

A pulai amfiteátrum a hatodik legnagyobb római aréna és egyike a legjobb állapotban megmaradt római műemlékeknek Horvátországban. A pulai Aréna az 1. század környékén épülhetett és 26.000 néző befogadására volt képes. A 15. században az amfiteátrum falából sok követ elhordtak házak és egyéb épületek megépítéséhez Pulaban és annak környékén, de szerencsére ezzel a gyakorlattal még azelőtt felhagytak, hogy az épület teljesen összeomlott volna. Napjainkban népszerű látnivaló Horvátországban és számos fesztivál és egyéb rendezvény helyszíne a nyári hónapokban.

5Korcula

A hatodik legnagyobb sziget Horvátországban Korcula, melyet egy keskeny szoros választ el a szárazföldtől. A sziget fővárosa Korcula város. Beceneve “Kis Dubrovnik”, mivel az ősi város egyike a legszebbeknek a horvát tengerparton és páratlan építészetéről vált híressé. Az egyik legfőbb nevezetessége a ház, melyet Marco Polo szülőházának tartanak. A legnagyobb és legszebb épület Korculan a St. Marco székesegyház, mely gótikus-reneszánsz stílusban épült és a 15. században készült el.

4Rovinj
flickr/akk_rus

Rovinj egyike a Földközi-tenger térségében a legfestőibb városoknak. Pasztellszínű házai szorosan egymás mellett sorakoznak, köztük kanyargós utcák futnak meredeken, Ronvinj ideális hely a városnézésre. Rovinj ma is egy működő halászkikötő, a turisták csónakokat bérelhetnek és áthajózhatnak a közeli szigetekre. Rovinj környéke csodálatos látványt nyújt érintetlen szépségével, tagolt partjaival és erődivel.

3Hvar

Hvar-sziget és különösen Hvar város egyike a legnépszerűbb látnivalóknak Horvátországban. Olajfaligetek, gyümölcsültetvények, levendula mezők teszik ki a táj nagy részét. Hvar város egy festői kis öbölben fekszik, ahol a Pakleni-szigetek is találhatók, melyek népszerű kikötői a yachtoknak és a vitorlásoknak, melyek az Adria habjait szelik elsősorban a nyári hónapokban. Jelsa és Starigrad, a sziget legrégebbi városa, valamint számos apró falu található a partok mentén vagy bújik meg a buja erdőkben, melyeket szintén megéri felkeresni.

2Plitvicei Tavak

A Plitvicei Tavak Európa legszebb kirándulóhelyei közé tartoznak. Ez a 16, egymással összefüggő tavakból álló tórendszert és a körülötte található hatalmas erdőterületet természeti értékes és szépsége révén 1949-ben nemzeti parknak nyilvánították. A gyönyörű Plitvicei tavak híresek egyedülálló színükről, mely az azurtól kezdve a zöldön és kéken át egészen a szürkéig változik. A tó környéke különösen sok állat- és madárfajnak ad otthont. Számos egyéb faj mellett olyan ritka állatok is megtalálhatók itt, mint az európai barna medve, farkas, sas, bagoly és hiúz.

1Dubrovnik
wikipedia/Wikipedia

Becenevén az “Adria Gyöngye”, Dubrovnik egyike a legjelentősebb turisztikai látnivalóknak Horvátországban és az egész mediterrán térségben. A fallal körülvett város a tengeri kereskedelemnek köszönhetően épült ki. A középkorban adriai városállammá fejlődött, Velence riválisa lett és figyelemreméltó fejlődésen ment keresztül a 15-16. században. Dubrovnikban lenyűgöző építészeti és szobrászati mesterművek, látványos templomok, kolostorok, múzeumok, szökőkutak találhatók és természetesen a híres városfal, mely az óvárost övezi.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version