Kezdőlap Európa Top 10 látnivaló Angliában

Top 10 látnivaló Angliában

Top 10 látnivaló Angliában

Nincs hiány a közhelyekből Angliával kapcsolatban. Az emeletes buszoktól kezdve a nádfedeles és vidéki házakon át a pubokig, a tejes teáig a különc arisztokratákig és a hideg, szürke, esős időjárásig. A turisták azonban látni fogják, hogy mégsem esik itt annyit, mint ahogy hallották, hogy több indiai étterem van, mint ahányban fish and chips-et árulnak és hogy számos nagyszerű látnivaló fér el Anglia viszonylag kis területén.

10Hadrianus Fala

Hadrianus Falát a rómaiak építették, hogy megvédjék Britannia tartomány a skót törzsek támadásaitól. A 117 km hosszú fal Anglia északi részét szeli át az Ír-tengertől az Északi-tengerig. Építése 122-ben kezdődött Hadrian római császár parancsára és nagyjából hat évet vett igénybe. Napjainkban a falnak csupán töredékei láthatók. Egy országút teljes hosszában követi a falat Wallsendtől Bowness-on-Solway-ig.

9Warwick kastély

Az eredetileg faszerkezetű épületet Hódító Vilmos építtette 1068-ban, majd a 12. században építették újjá kőből a Warwick Kastélyt. A százéves háború alatt a városra néző homlokzatát újra megerősítették, ez az egyik legfigyelemreméltóbb példája a 14. századi hadi építészetnek. 2001-ben a Warwick kastély bekerült Anglia 10 legfontosabb történelmi épületének és műemlékének rangsorába, egyike a legfőbb nevezetességeknek Angliában.

8Tóvidék

Cumbria tartományban, Észak-Nyugat Angliában található a Tóvidék, mely az ország legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja. Legfőbb látványosságai a tavak és a környező hegyek, dombok, melyeket a glaciális erózió faragott ilyen drámaira. Ez Anglia elsőszámú hegymászó és túravidéke. A parkot évente mintegy 14 millió hazai és külföldi turista keresi fel.

7Londoni Tower
flickr/Istvan

Ma az angol koronázási ékszereket őrzik a londni Towerben, mely az 1100-as évektől a 20. század közepéig börtönként működött. A kastélyt 1066 telén alapították a normann hódítás időszakában és királyi rezidenciaként használták, mielőtt börtön lett. A londoni Tower állítólag Anglia legkísértetiesebb épülete. Számos legenda szól az itt lakó szellemekről, köztük Boleyn Annáéról.

6Cotswolds
flickr/Skinnyde

Costwolds dombos vidéke Közép-Anglia déli részén található, legmagasabb pontja eléri a 330 m-es magasságot. A vidék kis kőházas falvairól, történelmi városairól és impozáns házairól, kertjeiről híres. A London és más nagyvárosok közelében található Costwalds népszerű látnivaló Angliában.

5Durhami katedrális
flickr/.Jelly

A durhami katedrális Anglia észak-keleti részén, Durham városában található és a legnagyobb normann épület feltehetően nemcsak Angliában, de egész Európában. Építészete és környezete együtt adják báját. A durhami katedrális alapkövét 1093. augusztus 12-én fektették le. Azóta az épület egyes részeit átalakították, de többségében megőrizte valódi normann stílusát. Egy országos BBC felmérés szerint 2001-ben a durhami katedrálist választották Anglia legkedveltebb épületének.

4Yorki apátság

A Yorki katedrális, mely egyike a Észak-Európa legnagyobb katedrálisáinak (a németországi kölni dóm mellett), York ősi városának egész látképét uralja. A Yorki székesegyház épületén az angliai gótikus építészet minden fejlődési szakasza nyomon követhető. A jelenlegi épület 1230-1472 között készült el. A “Hatalmas Keleti Ablak” a katedrális belsejében a legnagyobb középkori ólomüveg ablak a világon.

3Windsori Kastély
wikipedia/Mark S Jobling

A Windsori kastélyt gyakran nevezik a világ legnagyobb és legrégebbi lakott kastélyának. Egyike Erzsébet királynő hivatalos rezidenciáinak, aki évente több hétvégét is tölt itt, mind állami, mind magáncéllal. Windsor legkorábbi fennmaradt épülete II. Henrik uralkodása idejéből származik, aki 1154-ben került trónra. A kastély nagy része, benne a lenyűgöző állami lakosztályok és a Szent György kápolna is látogathatók.

2Big Ben
flickr/maistora

A 150 éves Big Ben óratorony egyike London legfőbb nevezetességeinek. A Big Ben nem az óratorony neve, hanem a benne található, 13 tonnás harangtoronyé, melyet Sir Benjamin Hall után neveztek el, aki először kongatta meg harangjait. Ez a 3. legnagyobb szabadon álló óratorony a világon. Az óra Anglia és London szimbóluma lett és számos filmben is feltűnt. A Támad a Mars! című filmeben például a Big Bent UFO-k rombolják le.

1Stonehenge
flickr/qalinx

Anglia egyik elsőszámú látnivalója Stonehenge, mely a világ legfontosabb őskori helyszíneinek egyike. Egy olyan kultúra műve, mely nem hagyott maga után írásos emlékeket, így Stonhenge továbbra is számos vita tárgya. A bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a köveket i.e. 2500 körül emelték. Pontosan nem ismert, hogy Stonhenge milyen funkciót töltött be, de számos tudós szerint a műemlék vallási vagy ceremónia központ lehetett.

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version