Kezdőlap Európa Top 10 látnivaló Helsinkiben

Top 10 látnivaló Helsinkiben

Az európai városok között, Helsinki igen fiatalnak számít, hiszen a várost csak a 16. század közepén alapították meg a Finn-öböl partjainál. Ma, Finnország fővárosa egy gyönyörű, modern urbanizált terület, ahol körülbelül 1,4 millió ember él. Mivel Finnország egykor Oroszország része volt, építészetét az orosz stílus is befolyásolta, de innovatív, élvonalbeli épületeket is találhatunk. A szigetváros területén 315 sziget és egy félsziget is található Ha lenyűgöző tájakon szeretnénk barangolni, kipróbálnánk a hagyományos, finn ételeket, múzeumokat, templomokat és más kulturális látványosságokat csodálnánk meg, akkor Helsinki az ideális kirándulóhely számunkra.

10Kauppatori

Megkóstolná a hagyományos, finn ételeket vagy helyi kézműves tárgyakat vásárolna? Kappatori a tökéletes hely, ahol mindezt megteheti. Helsinki leghíresebb piaca a Déli Kikötőben, az Esplanadi Park bejáratánál található. Vásárolhatunk itt szarvasbőrt vagy fafaragványokat, de megkóstolhatjuk az úgy nevezett lihapiirakka-t, vagyis az eredeti finn húsos pástétomot. A szabadtéri piacról hihetetlen kilátás nyílik Helsinki kikötőjére és a Balti-tengerre, sőt az idelátogatók egy Suomenlinna városába tartó kompra is felszállhatnak. A piacra főleg a turistákat várják, így az árak magasak lehetnek, jobb, ha a vásárlások előtt összehasonlítjuk az árakat.

9Kiasma Múzeum

A Kiasma Múzeum „küldetése”, hogy bemutassa Finnország legjobb kortárs művészetét. Ez a küldetés magával az épülettel kezdődik. A sokat vitatott, igen szokatlan alakú épületet egy amerikai építész tervezte, aki 515 versenyzőt győzött le terveivel 1993-ban. A Finn Nemzeti Galéria egy részét alkotó, Kiasma Múzeum Helsinki belvárosában, a Parlamenthez közel helyezkedik el. Bent, az íves falú, négyszögletes szobákban több mint 4000 művész munkáját csodálhatjuk meg. A változó kiállításdaraboknak köszönhetően a látogatók rendszerint visszajárnak.

8Linnanmaki Vidámpark
flickr/ZeroOne

A sok múzeumtúra és látnivaló után, tökéletes kikapcsolódásnak számít a Linnanmaki Vidámpark úgy a gyerekek, mint a felnőttek számára. A vidámparkban 44 játék várja a bátor látogatókat, mint például a szabadesés vagy a számtalan hullámvasút, melyek között van egy fából készült is. Nyugalom, aki nem kedveli a gyorsaságot és magasságot, kipróbálhatja az izgalmas kísértetházat vagy a körhintát, de rengeteg gyerekeknek való játék is van, csak úgy, mint 13 étterem, ahol finomságokkal várják a nagy játékban megéhezetteket. Nem csak a szórakoztatás miatt igazán különleges, hiszen a profitot Finnország gyermekjóléti központjának ajánlják fel.

7Seurasaari Szabadtéri Múzeum

A Seurasaari Szabadtéri Múzeum remekül mutatja be, hogy is éltek a finnek évek alatt. A Helsinki egyik szigetén található múzeumba az ország különböző részeiről költöztettek át 87 épületet. Néhány farm és udvarház akár négy évszázados is lehet, de a legtöbbjük a 18-20. századból származik. A múzeumot 1909-ben nyitották meg, de a téli hónapokban zárva tart. A látogatóknak ajánlatok egy finom piknikebéddel felkészülni, ha megéheznének a barangolásba. Finnországa legnagyobb szabadtéri múzeumában népviseletbe öltözött idegenvezetők mutatják be a mindennapi életet.

6Kamppi-kápolna

Csendet kérünk! Ha Helsinki nyüzsgő városában egy perc csendre vágyunk, akkor mindenképp látogassunk el a Kamppi-kápolnába, amit más néven a Csend Kápolnájaként is ismernek. Az ökumenikus kápolnát Helsinki plébániái és a Szociális Szolgálat támogatja, annak érdekében, hogy legyen egy olyan hely, ahol az emberek egy kicsit lenyugodhatnak, ha az életük túl hektikussá válna. A Narinkkatori téren, egy innovatív tervezetű, faépületben található kápolna inkább hasonlít egy magas, ovális tálra, mint egy kápolnára. Több bevásárlóközpont is van a közelében, így pont ez az amire szükségünk lehet egy kiadós vásárlás után.

5Esplanadi Park
flickr/HBarrison

Az Esplanadi Park már 1812 óta várja a pihenni vágyó látogatókat, akik kiszakadnának a nyüzsgő Helsinkiből. Nagyszerű hely ez egy kellemes baráti piknikhez, de akár divat show-kat és jazz koncerteket is rendeznek a gyönyörű parkban. Ezért, és több más okból kifolyólag, a Helsinki szívében, két forgalmas út között található park igen népszerű a helyiek körében. A helyiek és a turisták a zsúfolt belváros közepén élvezhetik a hatalmas zöld területet vagy ücsöröghetnek egy kellemes, régi kávézóban, de az utcaelőadóktól a kamarazenekarokig mindenki az ideérkezők szórakoztatását szolgálják. Ez a gyönyörű Esplanadi Helsinki legismertebb parkja.

4Uspenski székesegyház

A Katajanokk félszigeten álló impozáns épületű Uspenski székesegyházat Szűz Mária halálának emlékére építették. A gyönyörű, arany kupolás ortodox székesegyházat vörös téglákból építették, 13 hagymakupolája pedig Krisztust és a 12 apostolt jelképezik. Nyugat-Európa legnagyobb ortodox templomát az 1860-as években építették egy Moszkva közelében található, 16. századi templom mintájára. A székesegyház tele van szentképekkel és ragyogó csillárokkal. Az egyik ilyen csillár állítólag képes csodát tenni. A templom remekül bemutatja az oroszok Finnországra tett hatását, hiszen az ország egykor Oroszország része volt.

3Helsinki székesegyház

A lenyűgöző Helsinki székesegyházat ugyanaz az építész tervezte, aki a Senaatintori-t, vagyis a Szenátus teret is. Eredeti neve Szent Miklós templom volt az orosz cár után, de megváltoztatták, miután Finnország megszerezte függetlenségét 1917-ben. A Szenátus téren található, neoklasszikus, evangélikus templom az ókori görög épületekre emlékeztet. A templom jellegzetességei közé tartoznak a fehér oszlopok és a tetőn található 12 apostolt ábrázoló cinkszobrok. Ha szeretne valami igazán szokatlan helyen nassolni, a templom kávézója egykor kriptaként szolgált.

2Suomenlinna
flickr/pajp

Noha Suomenlinna Finnországban található, a régi tengeri erődítményt a svédek építették a 18. század közepén, hogy védelmet nyújtson az orosz támadások ellen. Nem volt túl sikeres, hiszen az oroszok elfoglalták a finnül Viapori néven ismert várost 1808-ban. Suomenlinna egykor haditengerészeti bázisként szolgált, és a hadihajókat is itt készítették. A Finnország váraként ismert Suomenlinna a Helsinki előtt található, hat, sziklás szigeten fekszik. Helsinkiből komppal juthatunk el az erődítményhez. Suomenlinna Helsinki egyik legnépszerűbb turista látnivalója, nyaranként pedig nagyszerű hely egy kellemes piknikhez, de egész évben nyitva áll.

1Temppeliaukio Kirkko
wikipedia/Matthew Duncan

Ha kedveli az egyedi templomokat, mindenképp el kell látogatnia a Temppeliaukio Kirkko-hoz, vagyis a Szikla templomához. A lenyűgöző evangélikus templomot a 20. században építették a tömör sziklába. Építését először az 1930-as években kezdték el, a II. világháború idejére leálltak vele, majd 1968-ban kezdték el újra egy második tervpályázat után. Az eredmény pedig egy tömör sziklából épített belsőtér lett, ahova a vörösréz kupolán keresztül jut be a napfény. A legjobb, ha reggel látogatunk el a templomba, amikor a napfény teljesen megvilágítja a belsejét. Az oltár egy jégkori hasadás. A templomnak kitűnő az akusztikája, így nem meglepő, hogy gyakran használják koncert előadások helyszíneként.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version