Kezdőlap Európa Top 10 látnivaló Cipruson

Top 10 látnivaló Cipruson

A Földközi-tenger legkeletibb szigete, Ciprus egy hosszú, és igen színes múlttal büszkélkedhető, független nemzet. A legenda szerint Afrodité éppen ezen a szigeten született, abszolút érthető, hogy az ókori emberek miért Ciprust választották a görög szerelem istennőjének bálványozására. Az enyhe éghajlatával, a gyönyörű strandjaival, az erdős hegyeivel és a buja, zöld völgyeivel Ciprus a tökéletes úti cél, ha egy igazán romantikus nyaralást szeretnénk eltölteni.
A történelemszerelmeseit biztosan elbűvölik Ciprus ókori látnivalói. A sziget telis-tele van régészeti helyekkel, romokkal és az egykori birodalmak, hódítók és civilizációk maradványaival. Az ínycsiklandozó helyi konyha, a modern infrastruktúra és a barátságos helyiek együttesen teszik a ciprusi nyaralásokat igazán kellemes élménnyé.

10Kourison

A tudósok szerint Kourison ókori városát a Kr.e. 13. században alapították, ám az 5. századi görög-római romok vonzzák leginkább a turistákat a Limassol közelében található régészeti helyhez. Az Episkopi-öbölre néző dombon ülő város össze-vissza elhelyezkedő házainak, templomainak és középületeinek köszönhetően az ideérkezők könnyedén elképzelhetik, milyen is lehetett az élet Cipruson kétezer évvel ezelőtt. Olyan elképesztő látnivalók várják a turistákat, mint a római fürdők maradványai, egy szabadtéri Agoura, egy Apollón tiszteletére épített templom és egy amfiteátrum, ahol a mai napig klasszikus darabokat adnak elő.

9Kolossi vár

A Ciprus déli sarkában elhelyezkedő Kolossi vár egy háromemeletes épület, amit a középkor keresztes vitézei használtak katonai erődítményként. A 13-15. században az erődöt a Máltai Szent János Lovagrend uralta, később azonban az ellenfeleik, a Templomos Lovagok kezébe került. Ugyan az eredeti komplexum hatalmas, erős falain túl nem maradt fenn túl sok minden az eredeti épületből, egy csigalépcső azonban a mai napig a tetőtéri oromzatra vezet, ahonnan a látogatók elé lélegzetelállító kép tárul, elképesztő kilátás nyílik a szőlőskertekkel borított félszigetre és a kék Földközi-tengerre.

8Omodos

A Tróodosz-hegységben, Nicosia közelében elhelyezkedő Omodos egy tökéletes ciprusi úti cél a bor szerelmesei számára. Borkóstoló bódék kínálják helyi boraikat, mint például a Mavro-t és Xynisteri-t, az éttermek és a bárok pedig tradicionális ételeket és italokat szolgálnak fel. Omodos-ra jellemzőek a macskaköves utcák, a kőházak és a sűrű kertek, az idelátogatókat biztosan elvarázsolja az apró város szépsége és bája. A település 17. századi kolostora számos múzeumnak ad otthont, többek között a szentkép múzeumnak, ahol különleges fafaragásokat és szentképek remek gyűjteményét csodálhatják meg az érdeklődők.

7Búvárkodás a Zenobia hajóroncsnál

1980-ban, miután a svéd Zenobia komp elindult első útjára, a Larnaca Kikötőn kívül felborult. A hajó lassan süllyedni kezdett, majd egy darabban pihent meg a tengerfenéken. Manapság, Zenobia roncsát a világ egyik legjobb búvárhelyének tartják. A könnyű megközelíthetőségének, a gyenge áramlatoknak és a mérsékelt vízhőmérsékletnek köszönhetően évente körülbelül 45000 búvár fedezi fel a hajóroncsot. Ugyan a hajó több sértetlen szobája is nyitva áll a kíváncsiskodók számára, a tapasztalatlan búvárokat mégis arra biztatják, hogy maradjanak a hajón kívül, ahol elképesztő tengeri élőlényeket csodálhatnak meg, a fűrészes sügérektől kezdve a barrakudákig.

6A Királyok Sírja

A Paphos közelében található Királyok Sírja egy a Kr.e. 4 századból származó, hatalmas nekropolisz. A sírokat tömör kövekből vájták ki és dór oszlopokkal díszítették. A név ellenére nincs rá bizonyíték, hogy bármilyen királyt is itt temettek volna el. A hely a ptolemaioszi arisztokraták és az előkelő hivatalnokok végső nyughelyeként szolgált. A sírok igen egyedinek számítanak Cipruson belül, hiszen nagymértékben hatással voltak rájuk az ókori egyiptomi hagyományok, amikor úgy hitték, hogy a halottak sírjainak hasonlítaniuk kell egykori házaikra. A hét kivájt sírt igen széles területen szórták szét. Közülük a leglenyűgözőbb a hármas számú, melynek a földszint alatt egy oszlopokkal körülvett átriuma is van.

5Nissi Beach

Az Ayia Napa üdülővárosát tarkító gyönyörű strandok közül a legnépszerűbb egyértelműen a nyüzsgő partijairól ismert Nissi. A fiatalok özönlenek a fehérhomokos partra, hogy felhörpintsenek egy-két finom ital a bárban, ahol DJ-k zenélnek éjjel-nappal. Mint Ayia Napa többi strandján, Nissi partján is van egy vízi sport központ, ahol a látogatók kipróbálhatnak mindent a siklóernyőzéstől kezdve, a windsurfön át, a vízi-bicikliig. A kevésbé aktív pihenésre vágyók a sekély, kristálytiszta vízben sétálgathatnak és úszkálgathatnak. A strand a parthoz közeli szigetről kapta a nevét. A lakatlan szigetre a sekély vízben akár gyalog is könnyedén eljuthatunk.

4Szent Hilárión vár

A sziget legjobb állapotban megőrzött, 11. századi építménye, a Szent Hilárión vár egy meredek sziklaszirt tetején terül el, Girne városához közel. Az eredetileg kolostornak épített erődítmény egy helyi aszkéta és remete, Hilarion után kapta a nevét, akinek a 4. században számos vallásos követője volt. Girne-ből egy húsz perces túra során mászhatnak fel a turisták a várhoz, mely során a vár istállói és a katonai negyedek mellett is elhaladnak, s végül a királyi rezidenciához és a templomhoz jutnak. Egy felújított lépcső vezet a dombtetőn elhelyezkedő őrtoronyhoz, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a hegyekre, a völgyekre és a partra.

3Agios Lazaros templom

A sziget déli részén elhelyezkedő Larnaca városközpontjában található Szent Lazarus templom egy 9. századi emlékmű. A hagyomány szerint, Lazarus azért menekült Ciprusra, hogy elszabaduljon az üldözésből, majd harminc évig szolgált a város első püspökeként. A Lazarus második sírjára épített bizánci templomot az 1800-as években újították fel barokk stílusban görög ortodox díszítésekkel. Ugyan a sír ma már üresen áll, az 1970-es tűzeset utáni felújítások során az oltár alatt találták meg a márvány díszkoporsóban tárolt szent maradványait.

2Kykkos kolostor

Pedoulas nyugati részén, a dombok közt bújik meg a Kykkos kolostor, egy elképesztő, bizánci komplexum, melyet a 11. század végén alapítottak. Bár a múltban a teljes eredeti épület leégett, 1831-ben megkezdték a helyreállítását, így ma már ismét egykori dicső fényében áll a kolostor. Minden épületet, főleg a kápolnát, számos görög ortodox elemmel díszítették, a falakon freskók sorakoznak, kívül és belül egyaránt. A gazdag ciprusi kolostor legértékesebb műemléke egy Szűz Máriát ábrázoló portré, amit állítólag Szent Lukács festett.

1Pafoszi Régészeti Park

Az őskori leletekkel teli Pafoszi Régészeti Park a sziget délnyugati részén elhelyezkedő Pafosz városában található. Az egész térség egy valóságos régészeti kincses láda az őskori emlékműveivel, villáival és földalatti sírjaival. A leglenyűgözőbb helyek közé tartozik például a 3. század körül épített római villa. Az ókori otthonokat a mozaik padlóikról nevezték el, melyek a görög és római mitológiát festik le. A közelben található az Odeion, egy nemrég felújított, 2. századi színház. A 7. században épített Saranta Kolones erődítményhez is abszolút megéri ellátogatni. Az erődre jellemzőek a gránit oszlopok, a vastag falak és a saroktornyok.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version