Kezdőlap Dél-Amerika Top 10 látnivaló Bolíviában

Top 10 látnivaló Bolíviában

A Föld egyik legmagasabban fekvő és legelzártabb országa, Bolívia az idők során szinte teljesen érintetlen maradt. Bolíviában több őshonos ember él, mint Amerika bármely országában. A turisták pedig megtapasztalhatják a többnemzetiségű kultúra változatos keveredését, megcsodálhatják a fenséges természeti tájakat és extrém kirándulásokon vehetnek részt. A Titicaca nevű tó partján sorakozó Copacabana üdülőhelyektől kezdve Uyuni nem e világi sós síkságáig, Bolívia olyan turista látványosságokat kínál, melyeket mindenkinek meg kell tapasztalnia egyszer az életben.

10Madidi Nemzeti Park

A Madidi Nemzeti Park az Andoktól egészen az Amazonig terjed, több mint 18.129 km2-en fekszik. Madidi a biológiailag legváltozatosabb parknak számít az egész világon. A nemzeti parkba látogatók megleshetnek egy ravasz jaguárt, egy óriásvidrát vagy egy fehérfülű kabócamajmot, amit Bolíviában titi majomként ismernek, és az egész világon csak itt található meg. A világ 9000 madárfajának 11 százaléka megtalálható a Madidi Nemzeti Parkban.

9Jesuit Missions of Chiquitos (Chiquitos jezsuita misszió)

A hat misszió városból álló régiót egy maroknyi jezsuita pap alapította meg a 17-18. században. A Paraguay-ban és Argentínában található Jesuit Missions már hanyatlásnak indult, míg bolíviai hasonmásuk élénk kulturális hely maradt, sőt még Robert de Niro 1986-os, A Misszió című filmjének háttereként is szolgált. A városokat egy hosszú túra során fedezhetjük fel, de szállások is találunk bármelyik városban. A legnagyobb és leghíresebb misszió város San Jose de Chiquitos, de mind a hat város remekül mutatja be a gyönyörű, régi spanyol határ építészetet.

8Yungas út
wikipedia/Ilosuna

A „világ legveszélyesebb útjaként” ismert Yungas út a Laz Paz településétől a bolíviai Amazon esőerdő területéig húzódik. La Paz-tól indulva az út 4572 méter magasságig emelkedik, mielőtt lejteni kezdene az 1219 méter magasan lévő városig, Coroico-ig. A járművekkel érkezők számára igen veszélyesnek számít, de a hegyi kerékpárosok körében igennépszerűnek számít a csaknem 65 kilométer hosszú lejtős szakasz.

7Reserva Eduardo Avaroa
flickr/einalem

A teljes nevén The Eduardo Avaroa Andean Fauna National Reserve Bolívia Southwest Circuit régiójában található, s azért hozták létre, hogy a veszélyeztetett vikunya és yareta növényeket védjék. A védett területen a világ néhány legszokatlanabb tája tárul elénk. A fényes, fehér sós síkság és Los Lipez szivárványszínű ásványi tavai az embereknek túl durva az élethez, de több ritka és veszélyeztetett dél-amerikai fajnak nyújt menedéket, mint például flamingók hatalmas kolóniáinak. Az ide kirándulók úgy érezhetik, hogy egy másik, különleges és gyönyörű bolygóra léptek.

6Cerro Rico, Potosi

A „gazdag hegy”, vagyis a Cerro Rico Potosi városa felett tornyosul. Egykor, az itt tartott ezüst csábította a spanyol hódítókat a világ legmagasabb városába. Cerro Rico a tökéletes úti cél, azok számára, akik szeretnék megismerni a gyarmatosítás bolíviai őslakosokra mért hatásait. Ugyan ezüst már rég nincs, de ónt még mindig bányásznak Cerro Rico területén. A látogatók a bányákat is megtekinthetik, csak úgy, mint a Casa Nacional de Moneda nevű múzeumot, ami egykor a királyi pénzverdének adott otthont.

5Sucre

A „Négy Név Városaként” emlegetett Sucre városát, Charcas, La Plata és Chuquisaca néven is ismerik. Az 1500-as években a spanyolok alapították a várost, amely betekintést enged a 16. századi, arisztokratikus Spanyolországba. Sucre-ban rengeteg fontos történelmi épület van, amit mindenképp érdemes megtekinteni, ilyen például a La Casa de la Libertad, ahol Simón Bolívar megírta Bolívia alkotmányát, de Bolívia Nemzeti Könyvtára is megér egy látogatást, hiszen a 15. századból származó dokumentumokat is tárolnak itt.

4Oruro-i Karnevál
flickr/bjaglin

Minden évben, Hamvazószerda előtt, Oruro városa ad otthont az oruro-i karneválnak, Dél-Amerika egyik legfontosabb folklór és kulturális eseményének. A fesztiválon több mint 28.000 táncos előadásában ismerhetjük meg a rengeteg féle etnikai táncot. A táncosokat körülbelül 10.000 zenész kíséri. A Rio-i karnevállal ellentétben, ahol minden évben új témát találnak ki, Oruro-ban mindig az ördög táncával kezdődik az ünneplés. A karnevál bemutatja a legtöbb, Kolumbusz előtti Amerikából származó, művészi kifejezésmódot.

3Titicaca-tó

A Bolívia és Peru határán található Titicaca Dél-Amerika legnagyobb tava. Állítólag az inkák és más őslakók is ebből a régióból származtak. A tó délkeleti partjához közel fekszik Tiwanaku, egy ókori város romjai. A tudósok szerint ez volt az Inka Birodalom elődje. Az eredeti Copacabana mind turisták, mind helyiek egyik kedvenc üdülőhelye.

2Tiwanaku
flickr/_tom_

A Titicaca-tó délkeleti partjához közel elhelyezkedő Tiwanaku az egyik legfontosabb elődje az Inka Birodalomnak. A közösség a 7-9. században nőtte ki magát fontos regionális hatalommá az Andok déli részén. Egykor körülbelül 15.000-30.000 ember élt a városban. Mivel még csak egy kis részét tárták fel, eddig Tiahuanaco jelenti a legnagyobb eredményt az inkák előtti, Dél-Amerikában található megalitikus építészeti ásatások tekintetében. Ma pedig ez Bolívia egyik legnagyszerűbb látványossága.

1Salar de Uyuni

Ha egy igazi, nem e világi kirándulásra vágyunk, nehezen találhatunk jobb úti célt Salar de Uyuni-tól. A világ egyik leglaposabb helyét, a 10.359 km2 területű, hatalmas só síkságot egy őskori tó hozta létre. A látogatók 4×4-es járművekben utaznak keresztül a só síkságon, ahol megtekinthetik a helyileg kialakított, só téglákból épített épületeket. A só síkság eső után a leglátványosabb, amikor a só tetején ülő víz olyan, mintha tükör lenne, az ég tökéletesen tükröződik benne.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version