Kezdőlap Közép-Amerika Top 10 látnivaló Belize-ben

Top 10 látnivaló Belize-ben

Képzeljünk csak el egy országot trópusi strandokkal, korallzátonyokkal, barlang formációkkal, egzotikus vadvilággal és könnyed karibi atmoszférával. A partja mentén található a világ második legnagyobb korallzátonya, dzsungeljei körül pedig ókori templom romok vannak elszórva. Ha úgy gondolja, ez az ország biztosan nem létezik, akkor bizony téved. Ugyanis ez Közép-Amerika egyik legjobb úti célja, Belize.

10Belize Zoo
wikipedia/Michael Schamis

Belize városától közel 50 kilométerre található, egy természetes erdőben, a Belize Zoom Amerika egyik legszebb állatkertje. Az itt élő állatok közül sokan olyan állatok, akiket állatgyűjtők fogtak be, s az állatkert próbálja őket olyan állapotba hozni, hogy újra visszatérhessenek a vadonba. Az idelátogatók közelről ismerhetik meg Belize őshonos állatait, akik olyan ketrecekben vannak bezárva, mintha saját élőhelyükön lennének. Ha csak nem egy tapasztalt, vadállat fotós, akkor ez az állatkert valószínűleg a legjobb hely, hogy Belize állatait lencsevégre kapja.

9Actun Tunichil Muknal

Actun Tunichil Muknal egy barlang a Tapir Mountain Nature Reserve (természetvédelmi terület) területén. A barlangot 1992-ben fedezték fel, később pedig a National Geographic Explorer „Journey Through the Underworld” (Utazás az alvilágon át) című filmjében is szerepelt. A maják egyik szent helyeként a barlangban számos példát találhatunk az agyagművességükre, kerámiamunkáikra és kőedényeikre, csak úgy, mint emberáldozati maradványokat, melyek közül az egyiket, a „Kristály Szűz” néven ismert ilyen maradványt a barlang természetes folyamatai következtében teljesen betemette a mészkő kristály.

8Xunantunich

A Xunantunich egy Mopan folyó feletti hegygerinc tetején elhelyezkedő maja rom San Ignacio városához közel. Innen pedig Guatemala határa is látható. A legtöbb itt található épület a Kr.e. 200-900-as évekből származik. Xunantunich területén 6 tér fekszik, melyek több mint 26 templommal és palotával vannak körülvéve. Az „El Castillo” névre hallgató piramisa maga 40 méterével, Xunantunich legmagasabb és Belize második legmagasabb építménye a Caracol-ban található templom után.

7Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary
wikipedia/Pgbk87

A Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary az egyik legnagyobb védett terület Belizeben. A rezervátumot 1990-ben alapították meg az első, jaguárok számára létrehozott, vadvédelmi területként. A Belizeben élő 700 jaguár közül körülbelül 60 él a parkban, de annak az esélye, hogy az idelátogatók láthatnak egyet, elég kevés. A környezet tökéletes a növény és madár megfigyeléshez, illetve más vadállatfajokat is megcsodálhatunk.

6San Pedro városa
flickr/SoulBlend

Belize északi vizeinek legnagyobb szigete az Ambergris Caye. A sokemeletes hotelektől és nagyvárosi dugóktól mentes sziget a top úti cél az országban, nem is csoda, hiszen ezeknek a hiánya nyugodt és fesztelen hangulatot biztosít az egész szigeten. A legtöbb ember egyszerűen csak gyalog járja körbe Ambergris Caye-t. Nagyszerű, minőségi hotelek és több üdülőközpont is van a sziget egyetlen urbanizált területén, San Pedro városában. Sok idelátogató bérel golf kocsit, ami a bicikli mellett a legnépszerűbb közlekedési mód.

5Lamanai

A Belize északi részén található Lamanai egykor egy aprócska maja város volt. Az ókori romokat még nem teljesen fedték fel, a régészeti munkálatok eddig a vizsgálatokra és a nagyobb építmények helyreállítására koncentráltak, mint például a 33 méteres Magas Templomra. Mivel a várost még akkor is a maják uralták, amikor a spanyolok megérkeztek a területre, megtartották az eredeti nevét, a Lamanai-t, aminek jelentése „az elsüllyedt krokodil.”

4Placencia

Placencia egy népszerű félsziget Belize déli részén, amely a legjobb strandokkal és néhány igazán nagyszerű part menti korallzátonnyal is büszkélkedhet. A Placencia félsziget keleti részén egy csodás, fehérhomokos strand húzódik végig. Nyugati oldalát pedig egy hosszú és szűk öböl határolja. A gyönyörű strandok a rengeteg, nem túl drága szálláslehetőséggel együttesen teszik a félszigetet egy nagyszerű nyaralóhellyé Belize-ben.

3Caracol

A Vaca-fennsíkon, 500 méterrel a tengerszint felett található Caracol, Belize legnagyobb, a maja kultúrához tartozó helye. Egykor az egyik legnagyobb, ókori maja város volt a maga 168 négyzetkilométeres területével. Kr.u, 650 körül körülbelül 150.000 ember lakott a városban, kétszer annyian, ahányan manapság Belize városában. Caracol legnagyobb piramisa, Canaa a 43 méterével a mai napig a legmagasabb mesterséges épület egész Belize-ben.

2Caye Caulker

Caye Caulker egy kicsi korallsziget a Karib-tengeren, amely nagy sebességű vízi taxival vagy kisrepülőgéppel érhető el. Mostanában, a sziget népszerű látnivalónak számít a hátizsákos utazók és más turisták körében is, akik olcsó árakat, fesztelen hangulatot, rengeteg éttermet és bárt keresnek. A szigeten a fő közlekedési eszköz gyakorlatilag a láb, ugyanis a legtöbben egyszerűen csak sétálgatnak. A járdák jó minőségűek, a szigeten keresztül sétálni pedig mindössze 20 percbe telik. Akik mégsem szeretnének gyalogolni, golf kocsikat és kerékpárokat is bérelhetnek.

1Nagy Kék Lyuk

Belize legnépszerűbb búvárkodási úti célja a Nagy Kék Lyuk, ahol a búvárok változatos, érdekes mészkő formációkat csodálhatnak meg. A víz alatti, masszív atoll közel van a Világítótorony-zátonyhoz. A búvárok minél mélyebbre merülnek a Nagy Kék Lyukba, annál tisztább vizet és egyre lenyűgözőbb látványt tapasztalhatnak meg, mivel a bizarr sztalaktitok (függő cseppkövek) és mészkő formációk mélyebbre haladva egyre komplexebbek és lenyűgözőbbek.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version