Kezdőlap Világ A világ 10 legjobb merülőhelye

A világ 10 legjobb merülőhelye

A világ 10 legjobb merülőhelye

A búvárkodás egy egzotikus sport. Ugyanakkor kiváló lehetőség arra is, hogy felkeressünk néhány lenyűgöző trópusi helyet a világ számot pontján. A kezdő és a tapasztalt búvárokat is lenyűgözi, amit a világ legjobb merülőhelyein a mélyben látnak.
Minden búvárnak megvan a maga kedvenc merülőhelye és számos top 10-es listát találunk az interneten is, melyek különböző búvárhelyeket ajánlanak. Itt a mi válogatásunk a világ legjobb merülőhelyeiről.

10Similan-szigetek
flickr/jon hanson

A Similan-szigetek az Andamán-tenger nyugati részén Thaiföld legjobb merülőhelyei között szerepelnek. A szigetcsoport 9 szigetből áll, melyeket trópus dzsungel borít, a partokat fehér homokos strandok szegélyezik. A víz alatti látvány pedig még csodásabb. Két különböző típusú merülőhely található a Similan-szigetek környékén. A keletinél lankás korallzátonyokat találunk, míg a nyugati felén hatalmas gránit sziklákat, melyeket kemény és puha korallok borítanak. A mélység 15 és 40 m között váltakozik ezen a területen, ahol megtalálható a kékfoltos picasso hal, ráják és homokban élő állatok.

9Maldív zátonyok
flickr/iujaz

Bár a Maldív-szigetek elsősorban trópusi szépségükről ismertek, itt található a világ legjobb merülőhelyei közül néhány. Ami igazán lenyűgöző a Maldív-szigetek körül szervezett búvártúrákban, azok nem maguk a zátonyok, hanem az a sokféle hal, amiket megpillanthatunk. A Maldív-szigetek körüli zátonyokban élnek papagájhalak, édesajkú halak, színes szivacsok és rengeteg gerinctelen faj. Azok a fajok, melyek a puha korallok közt élnek, biztosítják a táplálékot a hatalmas halrajoknak. Figyeljünk, mert a vízben barrakudák lappanganak!

8Bunaken

Indonéziában, a Sulawesi-sziget északi részén található Bunaken egyike Indonézia leghíresebb merülőhelyeinek. A legjobb időszak a búvárkodásra április és november között van, bár nem korlátozzák a merüléseket. Bunaken a Bunaken Tengeri Nemzeti Park része, ahol a Csendes-óceán nyugati részén élő halak több mint 70%-a előfordul. Kitűnő választás, ha egyedül merülünk.

7Nagy Kék Lyuk

A Nagy Kék Lyuk a világ egyik legjobb merülőhelye és egyike Beliz legfontosabb látnivalóinak. Ez a hatalmas vízalatti víznyelő a Lighthouse Reef (Világítótorony-zátony) közelében található és egy tökéletes kört alkot a mély kék vízben. A kék lyukat egy mészkőbarlang többezer évvel ezelőtti összeomlása hozta létre. A búvárok számos tengeri fajt láthatnak, mint az angyalhal, sügérek és neonhalak.

6Kókusz-szigetek

A Kókusz-szigetek 300 mérföldre fekszenek Costa Rica csendes-óceáni partjaitól. A dzsungellel borított sziget nagyrészt lakatlan és kitűnő merülőhely. A Kókusz-szigetek a cápaimádók paradicsoma. Több fajt is megfigyelhetünk, cetcápákat, kalapácsfejű és fehérfoltú cápákat. Más fajok is élnek itt, mint a manták és a tonhalak.

5Sipadan
flickr/dachalan

A maláj Borneo keleti partjainál fekszik Sipadan, mely legendás merülőhely a tapasztalat búvárok között. A terület tele van egzotikus fajokkal, mint a szivárványos korall hal, tengeri teknősök és kalapácsfejű cápák. A közelmúltban Sipadan védett terület lett és a sziget összes üdülőjét bezárták. A búvárkodás még engedélyezett, de a búvárokat csónakokkal szállítják a szigetre és vissza és naponta összesen 120 búvárt engednek ide. Ha valaki olyan szerencsés, hogy kap engedélyt a búvárkodásra, a világ egyik legszebb helyén merülhet alá.

4Palau merülőhelyek

Palau csodálatos merülőhely Mikronéziában. Egyike azoknak a területeknek, ahol a búvárok egy rövid időre történészekké válhatnak. Palau híres a II. világháború idején elsüllyedt hajóroncsokról. Mivel a Csendes-óceán egyike volt azoknak a területeknek, ahol egyszerre a legtöbb tengeri ütközet történt, számos roncs maradt a tengerfenéken, melyekben ma már halak, például oroszlánhalak élnek. Palau roncsainak felfedezése csak a gyakorlott búvárok számára ajánlott.

3Darwin és Wolf
flickr/88rabbit

A Galapagos-szigetek a második legnagyobb védett tengeri terület a világon 70.000 km2-nyi védett vízzel és partvonallal, méretét tekintve csak az ausztrál Nagy Korallzátony nagyobb. A védettség azt is jelenti, hogy a szigeteknél nem engedélyezett a kereskedelmi célú halászat. A legnépszerűbb merülőhelyekkel ellentétben a zátonyok nem Galapagos legfontosabb látnivalói. Amiigazán lenyűgöző, az a tengeri élet sokszínűsége. A Darwin- és a Wolf-szigetek körül találhatók a legjobb búvárhelyek, ahol külöböző cápafajok, mint a kalapácsfejű és a galapagos cápák élnek.

2Vörös-tengeri korallzátony

A Vörös-tenger az egyik legszebb hely a világon és Egyiptom egyik legnépszerűbb látnivalója merülőhelyeivel és a partjain sorakozó üdülőhelyekkel. A Vörös-tenger vizei a kitűnő láthatóságról és a legegzotikusabb víz alatti látványról híresek. A korallok gazdag formációi többezer különböző tengeri élőlény otthonai.

1Nagy Korallzátony

A Nagy Korallzátony egyike a világ legnépszerűbb merülőhelyeinek. Ez a világ legnagyobb korallrendszere, mely több mint 3000 km hosszan húzódik. Ez az egyetlen korallzátony, melyet az űrből is látni lehet. A Nagy Korallzátony gazdag élővilággal rendelkezik, élnek itt zöld tengeri teknősök, delfinek, hosszúszárnyú bálnák és bohóchalak is.

1 hozzászólás

  1. Látszik, hogy nem búvár állította össze a listát… Raja Ampat, a Korallháromszög „szíve” kimaradt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version