Kezdőlap Világ A világ 10 leghíresebb utcája

A világ 10 leghíresebb utcája

A világ 10 leghíresebb utcája

Bár a legtöbb városnak ezernyi utcája van, egy-két utca mindig híresebb a többinél. Az üzletek, a pezsgő éjszakai élet, a szórakozási lehetőség, a történelmi helyek miatt egyes utcákat több utazó keresi fel. Ezek a híres utcák, utak, sugárutak gyakran kerülnek fel a Top 10-es listákra, ahogyan erre is.

10Lombard Street

A Hyde és Leavenworth Street között, San Franciscoban található a Lombard Street, melyet a világ legkanyargósabb utcájának tartanak. A Lombard Streeten 8 hajtűkanyart alakítottak ki, hogy csökkentsék a hegy természetes emelkedését. A sebességhatár ezen a szakaszon 8 km/óra. A szintén San Franciscoban található Vermont Street és a burlingtoni Snake Alley Iowaban szintén híresek kanyarulataikról.

9Abbey Road
flickr/yudun

Észak-Londonban található az Abbey Road. Az utca dél-keleti végén áll az Abbey Road Studio, ahol a Beatles felvételeinek 90%-a készült. 1969 áprilisában a csapat összeállt, hogy elkészítse az utolsó albumát, melynek az Abbey Road címet adták. Ez a lemez kelt el a legtöbb példányban és híressé vált a borítón lévő képről, melyen az együttes tagjai egyszerre mennek át a stúdió előtti zebrán. Ma a turisták azért jönnek ide, hogy ők is fotózkodjanak a híres zebrán.

8Hollywood Walk of Fame (Hírességek sétánya)

A Walk of Fame, vagyis a Hírességek sétánya a Hollywood Boulevard mentén található Los Angeles-ben. A járdán lévő csillagokban híres színészek, zenészek, rendezők, producerek, színtársulatok és más hírességek nevei láthatók. Több mint 2400 sztár vált így halhatatlanná. Bárki, akár a rajongók is nevezhetik kedvencüket, kb. 200 jelölés után benyújthatják kezdeményezésüket a Hollywood-i Kereskedelmi Kamarához.

7La Rambla
flickr/docman

A fákkal szegélyezett La Rambla Barcelona legforgalmasabb és legnyüzsgőbb utcája Spanyolországban. Legtöbbször turisták és helyiek népesítik be a La Ramblat, melynek eredeti arculatát az üzletek nagyban átformálták. Részben ennek tudható be, hogy az utca a zsebtolvajok elsőszámú célpontja lett. Gyakran többes számban emlegetik az utca nevét, mivel gyakorlatilag több különböző utcából áll, melyek mind más hangulatúak.

6Orchard út
flickr/schaazzz

Az Orchard Road Szingapúr legfontosabb bevásárló utcája, melyet a helyiek is gyakran látogatnak, de a turisták számára is az elsőszámú látnivalók közé tartozik. Nevét azokról a gyümölcsösökről kapta, melyekhez vezet. Az Orchard Road mentén üzletek, éttermek, kávézók, hotelek és nightclubok sorakoznak. Itt található a szingapúri elnöki rezidencia, az Istana is. Karácsonykor az egész utcát kidíszítik, a pálmafákra rénszarvasokat és havas mézeskalács házakat ültetnek.

5Khao San út
flickr/Mil

A Khao San egy kis út, mely a Chao Phraya-folyó közelében található Bangkokban, Thaiföldön. A Khaosan jelentése őrölt rizs, ami arra utal, hogy korábban ezen az utcán működött Bangkok legfontosabb rizs piaca. Az elmúlt 20 évben a Khao San út világhírű turista nevezetességgé fejlődött. Találunk itt olcsó szállásokat a szállóktól kezdve a háromcsillagos hotelekig, bárokat, büféket, éttermeket, élelmiszerboltokat, internet kávézókat és utazási irodákat is.

4Wall Street

A Wall Street a Pénzügyi Negyed történelmi központja és a new yorki tőzsde székhelye. Az utca az amerikai tőke és tőzsdei kereskedés szimbóluma lett. A szűk utca a Broadway-től lefelé fut a Keleti-folyóig, nevét arról a falról kapta, melyet a hollandok a 17. században építettek itt, hogy megvédjék egyre terjeszkedő településüket. A 18. század végére kereskedők és spekulánsok gyűltek össze a platánfa alatt, a Wall Street lábánál, hogy üzleteljenek. Ez volt a eredete a New Yorki Tőzsdének, melyet 1817-ben alapítottak. New York másik híres utcája a Broadway, a Fifth Avenue és a Madison Avenue.

3Via Dolorosa

A Via Dolorosa (Bánat útja) egy híres utca Jeruzsálem óvárosában, ahol Jézus haladt át, mielőtt keresztre feszítették. A negyed km hosszú út az évszázadok során rengeteget változott és a 20. század régészeti feltárásai azt mutatják, hogy a korabeli Via Dolorosa a nyugati dombon haladt át. Ennek ellenére a zarándokok töretlenül jrják ezt az utat, azonosulva Jézus szenvedésével. Az út mentén a Keresztút 14 stációja látható, mindegyik egy adott történethez vagy eseményhez kapcsolódik.

2Las Vegas Strip sugárút

A szerencsejátékosok földi Paradicsoma a Nevada sivatagos vidékének déli részén fekvő Las Vegas. Az egész városban mindenütt találunk kaszinókat, de a Las Vegas Boulevard egyik részén, a Stripen találjuk a legtöbbet. Hatalmas mega-kaszinó hotelek pazar díszítéssel és fantasy-szerű hangulattal várják a vendégeket. A kaszinókat gyakran romantikát, misztikumot idéző vagy távoli helyekről nevezik el.

1Champs-Elysées
flickr/wallyg

Számos mozijával, kávézóival, luxusüzleteivel és vadgesztenye fáival a Champs-Élysées egyike a leghíresebb utcáknak Párizsban és Franciaországban. Az elegáns és széles sugárút a Place de la Concorde-tól az Arc de Triomphe-ig halad. Ez egyben Párizs legelőkelőbb bevásárlóutcája is. Felső szakaszát leginkább hivatalok és a helyi lakosok foglalják el. 1975 óta a Tour de France utolsó szakasza hagyományosan a Champs-Élysées-n végződik, a versenyzők 6-8 kört tesznek oda-vissza a sugárúton.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version