Kezdőlap Világ A világ 10 legfontosabb vízvidéke

A világ 10 legfontosabb vízvidéke

A világ 10 legfontosabb vízvidéke

Vízvidékek szinte a világ összes régiójában találhatók és biológiailag a legváltozatosabb területeknek tartják őket. Számos vízi- és szárazföldi faj számára biztosítanak élőhelyet, valamint fontosak a költöző madarak számára is. A vízvidékek különböző típusai a mocsarak, árterületek és folyótorkolatok.
Sorra vesszük a világ legfontosabb vízvidékeit.

10Camargue

Camargue magában foglalja a Rhone-folyó deltavidékét Franciaország déli részén. Megközelítőleg Camargue harmadát tavak és mocsarak alkotják. Egyike legjobb helyeknek Európában a madarak megfigyeléséhez. A sós tavak megfelelő élőhelyet biztosítanak az Európában ritkán honos flamingóknak. A vidék híres a camargue-i bikáról és a camargue-i lóról is.

9Wasur Nemzeti Park
flickr/Standel

A Wasur Nemzeti Park egy mocsaras régió az indonéz Pápuán, Új-Guinea szigetén. a Serengeti Papau Nemzeti Parkhoz hasonlóan a Wasur Nemzeti Park ritka állat- és madárfajok otthona. A Wasur Nemzeti Parkban a legjobb hely a vadvilág megfigyelésére a Rawa Biru-tó, mely a vízföld része. Sok vízimadár és vándormadár gyűlik itt össze. Sajnos a park természetes árterületét idegen fajok fenyegetik, mint a vízi jácint és a lusta mimóza.

8iSimangaliso Vízföld Park
flickr/Kleinz1

Az iSimangaliso Vízföld Park (korábbi nevén a Nagy St. Lucia Vízföld Park) egyike a legváltozatosabb vidékeknek Dél-Afrika KwaZulu-Natal tartományában. iSimangaliso kiterjedt vízföldjeiről, homokdűnéiről, strandjairól és korallzátonyairól híres. A parkban előforduló állatok között elefántok, leopárdok, fekete és fehér orrszarvúk, bölények, az óceánban bálnák, delfinek és tengeri teknősök is vannak.

7Mekong Delta
flickr/jorgecab

A Mekong Delta Vietnám déli részén található, ahol a Mekong-folyó a tengerbe ömlik. Ez egy nagyon gazdag és buja vidék tele rizsföldekkel, melyek Vietnám teljes mezőgazdasági termelésének felét adják. Ezért az élet központja itt a Mekong-folyó, az összes falu is inkább a folyóparton található, mintsem az utak mellett.

6Kakadu Vízföld
flickr/ozjimbob

A Kakadu Nemzeti park egy változatos, nagyjából fél Svájcnak megfelelő területen fekvő vidék Ausztrália Északi Territóriumában. A park vízföldje egyike a legjobb megfigyelő helyeknek. Az édes- és sós vízben élő krokodilok a folyók és tavak partjain pihennek a nap nagy részében, de láthatjuk őket a vízben lebegni vagy úszni is. Kakadu egyik leghíresebb jelképe a Sárga Vízű-tó. A kis település Cooinda mellett található és otthona krokodiloknak, vadlovaknak, bölényeknek és más vadon élő állatoknak. A tavak, melyek az esős évszakban elárasztják a vidéket és összefolynak, vándormadarak millióit vonzzák minden évben.

5Kerala holtágak
flickr/-RejiK

A Kerala holtágak lagunák és tavak láncolatai, melyek egymással párhuzamosan fekszenek az Arab-tenger parján, India déli részén, Kerala államban. A hálózatot öt nagy tó alkotja, melyek mesterséges és természetes csatornákkal kapcsolódnak egymáshoz, összesen 38 folyó táplálja őket. A holtágak számos ritka vízi fajnak adnak otthont, rákoknak, békáknak, teknősöknek, vízimadaraknak. Napjainkban a lakóhajó-turizmus a legnépszerűbb tevékenység a holtágakban, különböző kettuvallamok (hagyományos rizsszállító csónakok) szelik a vizeket.

4Everglades
flickr/Revo_1599

A Florida államban található Everglades egy hatalmas, sekély, lassú sodrású folyó, mely az Okeechobee-tótól a Floridai-öbölig fut. A száraz évszakban a mélyebb szakaszok kivételével teljesen kiszárad. A vidéken több mint 20 különböző madárfaj és többszáz egyéb állatfaj él. Sok kisállat szökött meg a környező városi területekről és talált itt új otthonra. A Dél-Ázsiában honos burmai piton a csúcsragadozó címért verseng itt az amerikai alligátorral. 2009-ben több mint 1200 burmai pitont távolítottak el az Everglades Nemzeti Parkból.

3Okavango Delta

Az Okavango Delta Botswanaban egyike a világ legnagyobb vízföldjeinek. Ott található, ahol az Okavango-folyó beleömlik egy medencébe a Kalahári-sivatagban, ahol a víz legnagyobb része elpárolog ahelyett, hogy a tengerbe folyna. Az Okavango delta híres gazdag vadvilágáról. Az itt élő állatfajok között megtalálható az elefánt, víziló, zsiráf, krokodil, oroszlán, csimpánz, orrszarvú és a zebra. A 200.000 nagytestű emlős többsége nem él delta vidékén egész évben. A nyári esők beköszöntével elhagyják a területet, majd télen visszatérnek.

2Sundarbans

A Sundarbans a legnagyobb tengerparti mangrove övezet a világon, mely Bangladeshben és Nyugat-Bengáliában, Indiánban található. A Sundarban név lefordítva azt jelenti, gyönyörű dzsungel. Számos ragadozó él a csatornák, ágak és gyökerek labirintusában, köztük mintegy 500 bengáli tigris. Más élőhelyekkel szemben a tigrisek itt a mangrove szigetek között élnek és úszkálnak, ahol őzre és vaddisznóra vadásznak. A hüllők között is találhatók ragadozók, mint a krokodilok két faja, a sósvízű krokodil és a mocsári krokodil.

1Pantanal
flickr/pete_bug

A Pantanal a világ legnagyobb vízföldje, melynek nagy része Nyugat-Brazíliában fekszik, de átnyúlik Bolívia és Paraguay területére is. Jól ismert vadvilágáról, melynek köszönhetően ez Brazília egyik legfontosabb nevezetessége. Ellentétben sok más területtel, a Pantanalban szinte biztos, hogy látjuk a vadon élő állatokat. A vízidisznó és a yacare kajmán többmilliós populációban él itt. Más emlősöket, mint a veszélyeztetett óriás folyami vidrát már nehezebb meglesni, de még mindig könnyebb, mint az Amazonnál. A Pantanal egész Amerikában a legjobb hely meglesni a jaguárt a saját környezetében, mivel viszonylag kis területen borítja sűrű esőerdő a vidéket.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version