Kezdőlap Európa A 10 legjobb hely Svédországban

A 10 legjobb hely Svédországban

Svédország számtalan okból kifolyólag híres az egész világon: a Saab és a Volvo márkájú autóiról, az ABBA zenekarról, a pácolt heringéjről és persze az IKEA üzletláncáról is ismert a skandináv ország. Legalább ennyire híresek az ország elképesztő tájvidékei, a festői halászfalvai, a rénszarvasai és végtelen nyári napsugarai. Svédország telis-tele van színes faépületekkel, hagyományos kunyhókkal, kőerődítményekkel és katedrálisokkal, valamint néhány igazán gyönyörű innovatív, modern építészeti csodával. Akár túrázni, akár múzeumokat látogatni szeretnénk Svédországban minden megvan, ami egy izgalmas kiránduláshoz szükséges.

10Kosterhavet Nemzeti Park

Svédországnak rengeteg partja van, a legjobb hely pedig, ahol védett környezetben tekinthetjük meg a tengeri élőlényeket kétségtelenül a Kosterhavet Nemzeti Park. A Norvégiával határos park az ország első tengeri nemzeti parkja. A parkban nem kevesebb, mint 6000 tengeri faj él, s közülük több olyannyira ritka, hogy csak itt fellelhetők Svédországban. Kosterhavet főként a korallzátonyainak köszönhetően igen népszerű a könnyűbúvárok és a búvárok körében, akik pedig nem szívesen merészkednek a vízbe élvezhetik a bájos, képeslapszerű halászfalvakat.

9Marstrand

Az 1200-ban alapított Marstrand városa két dologról híres: a hajózásról és a régi erődítményéről. A tengerparti közösség egy nyugat-svédországi szigeten helyezkedik el, s itt tartják minden évben az úgy nevezett Match Cup Sweden-t, egy rendkívül fontos vitorlásversenyt. Marstrand ad otthont a 17. századi Carlsten Erődnek is, egy fenséges kőépítménynek, ami a város felett őrködik. A látogatók szerint Marstrand egy igazi „Kodak pillanat”, tehát semmiképp se hagyjuk otthon a fényképezőgépünket, ha a városba érkeznénk egy egynapos kirándulás alkalmával. A macskaköves utcákon gyönyörű, díszes, pasztellszínű történelmi épületek sorakoznak. A városba látogatók mindenképp csodálják meg a Strandverket Művészeti Múzeumot, a felújított Pater Noster Világítótornyot és a rendkívüli túraútvonalakat is.

8Malmö

Valami új, valami régi… valószínűleg így lehetne a leginkább jellemezni Malmö-t, egy középkori, történelmi várost, ahol keveredik az elképesztő tájvidék a modernkori építészettel. Svédország harmadik legnagyobb városa bámulatos Óvárossal büszkélkedhet három fő térrel: Stortoget, Lilla Torg és Gustav Adolfs Torg. AZ Óvárosban található továbbá a Malmohus Slott kastély is. A multikulturális várost, ahol nem kevesebb, mint 150 etnikum él, az Oresund híd köti össze Dániával. A Turnging Torso, az új toronyház egy nem túl régi építészeti látványosság, amit semmiképp se hagyjunk ki, ha a városba látogatunk. A mestermű több mint 190 méter magas, így nem csoda, hogy Svédországban erről az épületről beszélnek a legtöbbet.

7Ystad

Ystad egy tengerparti város Svédország déli részén, s az biztos, hogy a nyomozókat és a gyilkossági rejtélyeket kedvelőket tömegével vonzza. A híres író, Henning Mankell Kurt Wallender detektív regényei helyszínéül Ystad és a környező térség szolgált. Olyan fontos épületeket találhatunk a városba, melyek a könyvekben is szerepeltek, mint a Greyfriars Abbey, Svédország egyik legjobb állapotban megőrzött, középkori kolostora, és Szűz Mária Temploma, ez hatalmas középkori templom. Mindkettő remek példa az egykori, gótikus Hanza-stílusú épületekre. A macskaköves utcákon sétálgatva a látogatókat megcsodálhatják az út mentén sorakozó festői, pasztellszínű, favázas házakat. A város bájos strandjaira is abszolút megéri ellátogatni. Ystad keleti részén áll Ales Stenar megalitikus emlékműve. Az 59 hatalmas szikla egy hajóalakzatot formál.

6Stockholm-szigetcsoport

A szigetkedvelők mindenképp látogassanak el egyszer a Stockholm-szigetcsoport egyik szigetére. Természetesen nem fogja tudni az összes szigetet megcsodálni, hiszen nem kevesebb, mint 30.000 van belőlük – a tengerből kiemelkedő hatalmas sziklákat is beleszámolva. A kompok jelentik a fő közlekedési eszközt a szigetek között, Stockholmból például 10 perc alatt átérhetünk egyes szigetekre. Starofortet-nél vagy Vaxholm-nál I. világháborús erődítményeket csodálhatunk meg. Vaxholm-ra, a szigetcsoport „fővárosára” jellemzőek a díszes épületek, s elképesztő történelemmel büszkélkedhet a heringhalászattal kapcsolatban. Adja át magát a gyógyfürdőzésnek Nacka-ban, a Stockholmhoz legközelebb fekvő községben, ami akár motoros járművel is megközelíthető.

5Uppsala

Uppsala 70 kilométerre található Stockholmtól északra. Svédország vallási központját a 12. században alapították meg. Az elsődlegesen keresztény Uppsala egykor az Északi Istenek bálványozási helyeként ismerték. Az Uppsala Katedrális, a svéd érsek székhelye, Skandinávia legnagyobb katedrálisa. Az oktatás is fontos a városban, a skandináv országok egyik legrégebbi egyetemét, az Uppsala-i Egyetemet 1477-ben alapították meg. A Fyrisån folyó keresztülvágja a folyót, melynek nyugati oldalán található a város középkori része. Az égboltot a katedrális és az Uppsala kastély uralja. A 18. századi botanikus, Carl Linnaeus Uppsala-ban élt, így az ideérkezőknek mindenképp megéri ellátogatni a kastély melletti botanikus kertbe is.

4Svéd Lappföld

Azok számára, akik egy igazi kirándulást terveznek a vad természetben a legjobb hely Svédországban kétségtelenül a Svéd Lappföld. Az Északi-sarkkörtől még északabbra található a Svéd Lappföld, ahol éjjel-nappal süt a nap. Lappföld tökéletes kikapcsolódást kínál a kenuzók, túrázók és a vadvilág szerelmesei számára. A Svéd Lappföld hatalmas erdeiben és puszta tundráin a bátor számik, vagyis lappok élnek. A térséget a legjobban úgy fedezhetjük fel, ha végigautózunk a 359 kilométer hosszú, Stromsund és Vilhelmina között található úton. Vilhelmina egy templomváros, ahol hagyományos fakunyhók sorakoznak. A téli utazók Jokkmokk-ban, a számi élet központjában akár szarvasbőrt is vásárolhatnak.

3Göteborg

A Svédország nyugati partján elterülő Göteborg egy zöld város, melyet számos park díszít, melyek közül sok a 19. századból származik. A városközpont körül kanyargó kanálist a Kungsparken nevű park veszi körbe. A szórakozni vágyó, vidámpark kedvelők mindenképp látogassanak el Liseberg-be, ahol több hullámvasút van, mint bármely más skandináv vidámparkban. Skandinávia legnagyobb kikötővárosa, Göteborgban rendezik meg a régió legnagyobb filmfesztiválját, valamint számos zenei fesztivált is. Ha megéheznének, akkor pedig mindenképp próbálják ki a haga bulle-t, egy hatalmas fahéjtekercset Haga kerületében, ami a helyi specialitás mellett a festői faházairól híres.

2Gotland

Svédország legnagyobb szigetét teljes egészében a Balti-tenger veszi körbe, így okkal gondolhatjuk, hogy a fő iparága a halászat, pedig ez nem így van. A mezőgazdaság, a turizmus és az információ technológia tartoznak a top iparágak közé. A sziget Svédország egyik legnépszerűbb turista úti célja. A napozni vágyók körében igen népszerű, hiszen itt többet süt a nap, mint bárhol máshol Svédországban. A szigeten található egyetlen város, egy gyönyörű, fallal körülvett hanza város, mely rendkívül jól megőrizte a városképét és történelmi épületeit. A sziget továbbá, körülbelül 100 középkori templommal és számtalan történelem előtti hellyel is büszkélkedhet.

1Stockholm

Stockholm egy 14 szigetből áló, gyönyörű város. Svédország fővárosa és Skandinávia legnagyobb városa a 13. században alapult meg. Itt adják át minden évben a Nobel-díjat. A Vasa Múzeum, melyet a 17. században, első útján elsüllyedt hadihajónak szenteltek, Skandinávia leglátogatottabb múzeuma. Stockholm jóval kedvezőbb a pénztárcájának, mint más északi városok. A városban 15 múzeumba ingyenes a belépő, mint például a Svéd Történelmi Múzeumba, a Középkori Múzeumba, a Királyi Fegyvertárba és a Skokloster Kastélyba. Az idelátogatók semmiképp se hagyják ki a Királyi Palotát, a Modern Művészeti Múzeumot és a Városházát.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version