Kezdőlap Észak-Amerika Top 25 látnivaló Mexikóban

Top 25 látnivaló Mexikóban

Mexikó a világ egyik legnépszerűbb üdülőhelye, amely évente több mint 20 millió külföldi látogatót vonz. A tequiláról, az aztékokról és a majákról, Salma Hayek-ről, a Halottak napjáról, drogháborúkról, a Lucha libre nevű profi birkózásról, a Corona sörről, valamint a csendes-óceáni és karib-tengeri üdülőhelyekről híres Mexikó minden típusú utazónak kínál valami tökéletes programot.

25Monte Albán

A Monte Albán egykor a zapoték emberek ókori fővárosa volt. Mexikó egyik legfantasztikusabb régészeti lelőhelye az Oaxaca-völgy közepén található. A lenyűgöző látvány mellett, a látogatók felfedezhetik az északról dél felé futó Gran Plaza épület romjait. A Gran Plaza végét két hatalmas piramis kupac jelzi. Az épületegyüttesre a lépcsőzetes teraszos építkezés a jellemző.

24San Miguel de Allende

Közép-Mexikó Bajio nevű hegyvidéki térségében van egy apró, gyarmati település San Miguel de Allende. A városnak hihetetlen történelme van. A san franciscói pap által megalapított városnak rendkívül nagy szerepe volt az 1810 és 1821 között zajlott mexikói függetlenségi háborúban, sőt a mexikói ezüst kereskedelmi útvonalán is létfontosságú helynek számított. Manapság főként a koloniális stílusban épült házairól és a varázslatos, macskaköves utcáiról híres. Olyan csodást történelmi épületekkel büszkélkedhet, mint a rózsaszín Teatro Angela Peralta és a Santuario de Atotonilci, egy hatalmas templomkomplexum.

23Mariposa Monarca Bioszféra-rezervátum

A királylepkék éves vándorlása a természet egyik legnagyszerűbb látnivalója, és a mexikói felföld középső részére látogató turisták egyik fő látványossága. Minden évben, királylepkék milliói teszik meg a több mint 4800 kilométeres utat Kanada északi részéről Mexikó erdeibe. A királylepkék a Michoacan-ban fekvő Mariposa Monarca Bioszféra-rezervátumban telelnek kis csoportokban, mielőtt újra északnak indulnak.

22Cholula Piramis
flickr/ogal

Puebla külterületén található Cholula Piramis, egy régészeti terület, ami a világ legnagyobb piramisának ad otthont. A Tlachihualtepetl néven is ismert Cholula Piramist négy részletben építették fel, először körülbelül 2300 évvel ezelőtt kezdték el megalkotni. A piramis nagy részét mára már benőtték a zöld növények, így olyan, mint egy természetes domb egy katolikus templommal a tetején. A „Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios” nevű templomot a spanyolok építették 1594-ben. A látogatók több mint 6 kilométeren át sétálhatnak a földalatti alagutakban, s így megismerhetik a hihetetlen piramis valódi méretét és területét.

21El Malecon

Puerto Vallarta El Malecon néven is ismert bámulatos parti sétányát a Csendes-óceán kék vize határolja. Az El Malecon nagy részét csak és kizárólag a gyalogosok használhatják, így teljes biztonságban készíthetünk fotókat és csodálhatjuk a kilátást. A sétányon szobrok sorakoznak, A strandon több homokos rész is van, valamint számtalan helyi létesítmény várja a turistákat. Séta közben megállhatunk kézzel készített ajándéktárgyakat vásárolni, megkóstolhatjuk a finom, friss tengeri herkentyűket vagy finom trópusi italokat kortyolgathatunk egy helyi bárban.

20Uxmal

Az ókori maja város, Uxmal Mexikó egyik legfontosabb történelmi és kulturális látnivalója. A Yucatán-félszigeten található Merida városától durván 55 kilométerre található Uxmal-t eredetileg a 9. században kezdték el építeni. Uxmal egykor a régió fővárosa volt. A különböző kőszintek és bonyolult kőfaragások adják a piramis alakzat hihetetlen megjelenését. Ha a városban járunk, semmiképp se hagyjuk ki a Varászló piramisát, Uxmal legmagasabb piramisát.

19Zipolite
flickr/mripp

Oaxaca szövetségi államában, a Csendes-óceán partján fekszik Zipolite, egy több mint egy kilométer hosszú strand, ami megőrizte a progresszív, hippi hangulatát. Az elmúlt évtizedekben Zipolite nudista strandként szolgált, de ma már nem csak ők járnak oda. Zipolite az olyan látogatókat vonzza, akik az ellenkultúra hangulatát keresik, a hosszú strand a világ összes részéről érkező turisták ellenére megőrizte az autentikus, mexikói légkörét. Ugyan a strand maga a legfőbb látnivaló, Zipolite az Av Roca Blanca nevű utcáról is híres, ahol bárok, boltok és kávézók várják az idelátogatókat.

18Mexikói Nemzeti Embertani Múzeum

A Mexikói Nemzeti Embertani Múzeum a legnagyobb és egyben leglátogatottabb múzeum Mexikóban. A Mexikóváros Chapultepec-parkjában található múzeum műtermékek hatalmas gyűjteményével és az ország Kolumbusz előtti örökségeiből álló kiállítással büszkélkedhet. Vannak köztük maja és azték darabok is, mint például a híres napkő.

17El Tajin

El Tajin egy fontos, öböl menti város volt, amit a Klasszikus Veracruz kultúra alkotott. Az itt található épületek többsége Kr.u. 600 és 900 között épült. A zöld dzsungellel körülvett romok állítólag az egész civilizáció politikai és közigazgatási központja volt. Manapság, a látogatók több mint 150 azonosított épületet csodálhatnak meg, bár csupán egy tucatnyit újítottak fel, s ezek állnak nyitva a nyilvánosság előtt is. Az El Tajin leghíresebb és leglenyűgözőbb építménye az úgy nevezett fülkék piramisa.

16San Ignacio Lagúna

Számtalan helyen láthatunk bálnákat Mexikóban, de egyik sem annyira látványos, mint a San Ignacio Lagúna. A Déli-Alsó-Kalifornia partjainál található lagúna az északkelet-csendes-óceáni szürke bálnák téli otthonaként szolgál. A téli hónapokban, a bálnák a lagúna legsekélyebb részében adnak életet kicsinyeiknek. A San Ignacio Lagúna ma Latin-Amerika legnagyobb védett területének számít. A lagúnába több hajótúrát is szerveznek, így a látogatók igazán közel kerülhetnek a szürke bálnákhoz.

15Bonampak freskói
wikipedia/Inakiherrasti

Bonampak egy ókori régészeti hely Chiapas szövetségi államában. Ugyan számtalan maja épületet megcsodálhatunk Bonampak-ban, mégis a leghíresebb a freskók temploma. Ez az a templom, ahol megtalálták Bonampak freskóit, egy ókori művészeti gyűjteményt, ami segít megérteni a maják történelmét és kultúráját. Festmények százai találhatóak három különböző szobában, melyek mindegyike egy elbeszélés részét mondja el türkiz, piros és sárga árnyalatban.

14Isla Mujeres

Cancun-tól csupán 12 kilométerre fekszik a Karib-tenger kék vízével körülvett Isla Mujeres. A sziget a régió fontos kulturális örökségének számít. Az Isla Mujeres jelentése „a nők szigete”, melyet a maják szülés istennőjének szenteltek. Manapság, az utazók Cancun-ból komppal érkeznek a szigetre, hogy pihenjenek a festői strandokon, meglátogassák a helyi teknős farmokat vagy búvárkodjanak a kristálytiszta vízben. De vannak, akik csak egy kicsit elszabadulnának Cancun zsúfolt strandjairól.

13Santa Prisca Templom (Taxco)

A Santa Prisca Templom egy fenséges, barokk stílusú épület Taxco városában. A 18. századi templomot egy gazdag spanyol bánya tulajdonos utasítására építették. A rózsaszín kövekből épült templom egy hatalmas ikertoronnyal is büszkélkedhet. A túldíszített emlékművet egy építészetkedvelő sem hagyná ki. A templom belsejében kilenc hatalmas, arannyal bevont oltárkép díszíti a falat a padlótól a mennyezetig.

12Acapulcói sziklaugrók
flickr/Prayitno

Acapulco az eredeti mexikói üdülőváros, ami az 1950-es években került előtérbe, mint a hollywoodi csillagok és milliomosok menedékhelye. Egy acapulcói kirándulás sem teljes anélkül, hogy megnéznénk a sziklaugrókat, akik lenyűgöző módon ugrálnak az óceánba. Már az 1930-as évek óta ugrálnak, bár manapság a sziklaugrók már profik. A sziklák mellett kialakítottak egy emelvényt, ahonnan remekül láthatjuk az ugrókat egy alacsony belépő fejében, vagy a La Perla nevű étteremből evés közben is csodálhatjuk őket.

11Cenote Dos Ojos

Tulum területén kívül található a Cenote Dos Ojos, az ország egyik legnagyobb víz alatti barlangrendszere. A neve azt jelenti, hogy „a két szem barlangja”, ami a hosszú átjáróval összekapcsolt, két vízelnyelő aknára utal. A barlangok vize a mészköveken át szivárog, ami különösen tisztává teszi. Ennek köszönhetően, a Cenote Dos Ojos igazán népszerű úgy a könnyű búvárok, mint a komoly búvárok körében.

10A Városi Katedrális
flickr/decar66

Mexikóváros látnivalóiból nincs hiány, mégis a fő látványosság kétségtelenül a Városi Katedrális. Latin-Amerika legnagyobb és legrégebbi katedrálisa a 16. században épült, ma pedig a város főterét uralja. A templom az építészeti stílusok keveredése, felismerhetőek a barokk hatások és a mexikói churriguereszk stílusjegyei is. A különleges építészete mellett, a Városi Katedrális hatalmas műgyűjteménnyel és a főépület alatti katakombákkal is büszkélkedhet.

9Guanajuato

A Sierra de Guanajuato hegységébe megbújva található a gyönyörű gyarmati város, Guanajuato. Az 1554-ben megalapított város Mexikó egyik leggazdagabb ezüst bányászati területe mellett fekszik. A 16. században a bányászat virágzásnak indult, s ez gyönyörű ültetvényes házak és gyarmati épületek építéséhez vezetett. Guanajuato utcái és színes sikátorai minden irányba terjednek, míg a város forgalmát elnyeli a földalatti alagutak hálózata, így Guanajuato tökéletes hely a gyalogosok számára.

8Dias des los Muertos, Oaxaca

Oaxaca városa Mexikó egyik legjobb Dias des los Muertos ünnepségéről híres. Az ünnepet Latin-Amerika más részein is tartják, de ez az egyik legnagyszerűbb. A mexikói ünnep évezredekkel korábbról ered, az olyan kultúrák idejéből, mint a zapoték vagy az azték. Oaxaca városában, a Halottak Napja ünnepség október végén kezdődik, amikor a családok előkészítik a sírokat a lelkek visszatérésére. A sírokat és oltárokat virággal díszítik, a családok pedig adományokat hagynak a lelkek számára.

7Cozumel

A Yucatán-félsziget mentén található Cozumel népszerű úti cél a búvárok és könnyű búvárok körében. 1959-ben, Jacques Cousteau fedezte fel a Cozumel körüli, víz alatti világot. Szerinte ez a világ egyik legjobb búvárkodásra alkalmas helye. Azóta, Cozumel Nemzeti Tengeri Parknak számít, s célja, hogy megvédjék a gyönyörű korallzátonyok gyenge egyensúlyát és az itt élő, lenyűgöző trópusi halfajokat.

6El Arco

Az El Arco egy hihetetlen boltív Cabo San Lucas településén. Ez az egyedi sziklaformáció azt a helyet jelöli, ahol a Csendes-óceánból Kaliforniai-öböl lesz. A számtalan szögből látható boltív Cabo San Lucas ikonjává vált. A strandon sétálgatva az El Arco csodás képet nyújt, nem beszélve a gyönyörű, kék vízről, amiből gyakran szürke bálnák ugrálnak ki. A part mentén más lenyűgöző sziklaformációkat is találunk.

5Palenque

A Palenque nevű régészeti hely egykor a maja birodalom nyugati sarkában helyezkedett el, a mai Chiapas szövetségi állam területén. Palenque ugyan sokkal kisebb mint néhány másik maja város, de ez a város büszkélkedhet a számos legszebbnek vélt épületével és szobrával. Palenque legtöbb épülete a Kr.u. 600-as és 800-as évekből származik, mint például a Feliratok temploma, az egyetlen mezoamerikai piramis, melyet temetkezési emlékműként építettek.

4Copper Canyon

A Copper Canyon tulajdonképpen kanyonok hálózata, melyek együttvéve sokkal nagyobbak mint a Grand Canyon. A legtöbben a népszerű „Chihuahua al Pacifico” nevű vasúttal fedezik fel a kanyonokat, mely során a turisták 37 hídon és 86 alagúton haladnak át. Az út során tengerszint feletti 2400 méteres magasságig emelkedünk, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a lenti kanyonokra.

3Tulum

A Yucatán-félsziget keleti partján fekvő Tulum egykor a Coba nevű maja város fő kikötőjeként szolgált. Tulum Kr.u. 1200-ban épült, amikor a maja civilizáció már hanyatlásnak indult, ezért hiányzik belőle az elegancia, ami más, híres látványosságokra jellemző. A lenyűgöző, trópusi strand azonban, mégis Mexikó egyik legnagyszerűbb látnivalójává teszi, amit vétek lenne kihagyni. Rengeteg szálláslehetőség közül választhatunk, az egyszerű pihenőházaktól az öt csillagos hotelekig.

2Chichen Itza

A Chichen Itza a Yucatán-félsziget egyik legnagyobb maja városa, és Mexikó egyik leglátogatottabb turista látnivalója. Chichen Itza leghíresebb jellegzetessége az El Castillo piramistemplom. A templom dizájnja különleges csillagászati jelentőséggel bír. A piramis minden oldalán 91 lépcsőfok vezet felfelé, összesen 365, ahány nap van egy évben. Chichen Itza egyéb fénypontja közé sorolható a Great Ballcourt és az El Caracol, egy kör alakú templom, ami csillagvizsgálóként szolgált.

1Teotihuacan
flickr/ZeroOne

A Kr.u. 2. században egy új civilizáció jelent meg a Mexikói-völgyben. Ez a civilizáció építette meg Teotihuacan virágzó városát és hatalmas piramisát. A Nap-piramist, nem csak Teotihuacan de egész Mexikó legnagyobb piramisát, körülbelül Kr.u. 100-ban építették. A kisebb Hold-piramis építését egy évszázaddal később kezdték el építeni, és Kr.u. 450-ben fejezték be. A Teotihuacan birodalom bukása után hét évszázaddal az aztékok kezdték el használni a piramist, majd zarándokhellyé vált. Mezoamerika legnagyobb városa Mexikóvárostól csupán 50 kilométerre fekszik északkeletre. A városba busszal vagy taxival juthatunk el.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version