Kezdőlap Világ 10 világhírű csatorna

10 világhírű csatorna

10 világhírű csatorna

A vízi utakból induló csatornák, melyek az óceánokat, tengereket kötik össze a városokon belüli kisebb vízi utakkal, bármilyen méretűek lehetnek. Ezeket a városokat sokszor a híres Velencével azonosítják. A világ minden táján léteznek olyan települések, melyek ismertek csatornáikról, vízi útjaikról, ezeket legtöbbször az adott világrész Velencéjének nevezik. De minden városnak megvan a saját bája és története és kétségtelenül megéri felkeresni őket. Listánkban a világ leghíresebb csatornáit vesszük sorra.

10Stockholmi csatornák
flickr/Claudio.Ar

Az “Észak-Velencéje”, Stockholm 14 szigeten fekszik Svédországban. Különleges helyzetéből adódóan a városban mindenütt csatornák és csónakok vannak. A legjobb módja a csatornák felfedezésének a kenu vagy kajak bérlés, így akár egy órát is eltölthetünk a város szigetei között evezve.

9Alappuzha
flickr/raysto

Alapphuza (vagy Alleppey) a “Kelet Velencéje”, egy ősi és gyönyörű hely Indiában, tele csatornákkal. Alapphuza a híres Kerala holtághoz kapcsolódik, a látogatók lakóhajókat bérelhetnek, így többnapos kirándulás során fedzhetik fel a holtágakat. A híres Snake Boat Race (kígyóhajó verseny), ahol az evezős csapatok a Nehru Trófeáért versenyeznek, szintén itt kerül megrendezésre.

8Bangkok Klongs

A Klong a thai nyelvben csatornát jelent. A történelem során az emberek egész Thaiföldön közlekedésre és kereskedéshez használták a klongokat, innen ered Bangkok beceneve, “Kelet Velencéje”. Ma a legtöbb klong az utca szerepét tölti be. Kifejezetten a turisták számára még látható egy hagyományos vízi piac a Klong Damnoen Saudak-on, Ratchaburi tartományban, de hajózhatunk Bangkok közepén, a Klong Sae Saeb csatornán, hogy elkerüljük a forgalmi dugót.

7Nan Madol
flickr/SWBatzer

Nan Madol, a “Csendes-óceán Velencéje”, több mesterséges kis szigetből áll, melyek Mikronéziában, Pohnpei-sziget keleti partjainál találhatók. A szigetek kialakítása valószínűleg a 8. században kezdődött, de Nan Madol jellegzetes megalitikus épületei a 12-13. században készültek. A Saudeleur-dinasztia politikai és ceremoniális székhelye volt 400 éven keresztül, egészen a hanyatlásig.

6Suzhou csatornák
flickr/Jeremy

Suzhou, melyet gyakran neveznek Kína Velencéjének, Kína keleti részén található, a Jangce-folyó alsó szakaszán. Az i.e. 5. században alapították és elbűvölő vízi útjairól, kertjeiről és történelmi kőhídjairól vált híressé. Ismert selyemkereskedelméről is, a világ egyik legnagyobb kereskedelmi vízi útja, mely jelentőségében a Grand Canalhoz hasonlítható.

5Panama-csatorna

A mesterséges, 77 km hosszú Panama-csatorna megváltoztatta a szállítási és utazási lehetőségeket az Atlanti- és a Csendes-óceán összekapcsolásával. Az 1914-ben elkészült csatorna lehetővé teszi a hajóknak, hogy egy sor zsilipen áthaladva jussanak el egyik helyről a másikra, feleslegessé teszi, hogy a hajók jóval hosszabb és veszélyesebb utat tegyenek meg egész Dél-Amerika megkerülésével. Ma több mint 14.000 hajó közlekedik évente a Panama-csatornán.

4Hoi An
flickr/jmhullot

A halászfaluból turista paradicsommá lett település Vietnamban, a Dél-Kínai tenger partjainál található. Hoi An a 16. századtól kezdve nemzetközi kikötő volt, bár a legfontosabb szállítmányok Da Nang városába érkeztek. A város szíve az óváros, tele kacskaringós utakkal és kínai stílusú házakkal. Gyakran nevezik Vietnam Velencéjének a szűk csatornák miatt, melyek átszelik a várost.

3Bruges csatornái

Bruges egyike a legjobb állapotban megmaradt középkori városoknak Európában és Belgium egyik legkedveltebb úticélja. A csatornák miatt gyakran nevezik Bruges-t az Észak Velencéjének. A középkorban a “Reie”-folyó már csatornák hálózatára bomlott szét, ami lehetővé tette, hogy a kereskedők elvigyék árujukat a vízi piacra. A csatornákon hajózva Bruges legszebb pontjait fedezhetjük fel.

2Amszterdami csatornák

Egy másik város, amit az Észak Velencéjének neveznek, Amszterdam, melynek híres csatornáit a 17. században kezdték építeni, a holland aranykor idején. A három fő csatorna, a Herengracht, Prinsengracht, és a Keizersgracht koncentrikus köröket alkotnak a város körül (garchtengordel). Ma a városban több mint 100 km hossú csatornahálózat és 1500 híd található. A legfőbb csatornák mentén 1550 műemlék épület sorakozik.

1Velence csatornái
flickr/jonl1973

A Vizek Városának is nevezett Velence a legszebb ékköve a vízi városoknak a romantikus gondoláknak és a Canal Grande mentén sorakozó itáliai palotáknak köszönhetően. Velence, melynek különleges karakterét a több mint 150 csatorna adja, fénykora óta már hanyatlásnak indult. Bár napjainkban már több turista jön a városba, mint ahányan még lakják, de romantikus bája megmaradt és még mindig az egyik legnépszerűbb látnivaló Olaszországban. Ugorj fel egy vaporettora, ha a gondolát túl lassúnak találod – de ne próbálj meg leinteni egy taxit, hacsak nem vízitaxi, mivel Velencében nincsenek autók.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version