Kezdőlap Világ 10 lenyűgöző barlanglakás a világ minden tájáról

10 lenyűgöző barlanglakás a világ minden tájáról

10 lenyűgöző barlanglakás a világ minden tájáról

Barlanglakásokat a világ számos pontján találunk. Ezek a barlangok lakásként szolgáltak és az istentiszteletek helyszínei voltak. Miután lakatlanná váltak, a barlangok berendezéseiből csupán a puszta falak maradtak meg. Mégsem minden barlanglakás pusztult el. Észak-Kína bizonyos vidékein több mint 40 millió ember számára még ma is ezek jelentik az otthont.

10Guyaju
flickr/TaQpets

A Kína legnagyobb labirintusaként is emlegetett Guyaju egy ős barlangház 92 km-re Pekingtől. Mivel semmilyen írásos emléket nem találtak vele kapcsolatban, semmit sem tudni az eredetéről. A házat a Zhangshanying városra néző sziklás hegyoldalba faragták. Az érdekes épületkomplexumban több mint 110 kőszoba található, ez a legnagyobb barlanglakás, amit valaha találtak Kínában.

9Matmata

Matmata egy kis falu Tunézia déli részén. A helyi berberek közül néhányan még mindig hagyományos földalatti barlanglakásokban élnek. Ezeket a barlangokat és a bennük található szobákat nagy gödrök kiásásával alakították ki. A barlanglakások arról váltak híressé, hogy itt volt Luke Skywalker, valamint nagynénjének és Lars nagybácsinak az otthona. Lars háza a Hotel Sidi Driss volt, ahova a fanatikus Csillagok háborúja rajongók szinte kötelezően ellátogatnak.

8Bamiyan

Afganisztán középső részén található Bamiyan, mely két hatalmas buddha szobráról híres, melyeket egy szikla oldalába faragtak. A 6. századból származó szobrok a legmagasabb álló Buddha szobrok voltak a világon. 2001 márciusában a tálibok lerombolták őket, mivel szerintük sértették az iszlám vallást. A szobrok lábainál barlanglakások vannak, melyekben egykor szerzetesek ezrei éltek, de később a tálibok használták őket fegyverraktárnak. Miután az amerikai csapatok kiűzték innen a tálibokat, a barlangokba visszaköltöztek az emberek. Több barlangban még láthatók az eredeti freskók. 2008-ban egy 19 m magas fekvő Buddha szobrot fedeztek fel a Bamiyan buddhák romjainak közelében.

7Sassi di Matera
flickr/laura.foto

Sassi di Matera (“Matera kövei”) barlanglakások Matera óvárosában, Olaszország déli részén. Sassi egy őskori településből nőtt ki és egyike Olaszország legrégebbi lakott településeinek. Házai közül sokat a tufa sziklák oldalába vájtak, valódi barlangok, utcáinak egy részén gyakran a háztetőkön is házak sorakoznak. Az 1950-es években a kormány erőszakosan kitelepítette Sassi lakóit a fejlődő modern város környékére. Néhány ember azonban továbbra is itt maradt és úgy él, mint elődei 9000 évvel ezelőtt.

6Mesa Verde

Cortez városához közel, Colorado dél-nyugati részén található Mesa Verde, ahol a híres anasazi indiánok barlangalakásai vannak. Valószínűleg ez a legjelentősebb régészeti lelete az amerikai őslakosok kultúrájának az Egyesült Államokban. A 12. században az anasazik barlangokban kezdték kialakítani otthonaikat a kanyon szikláiban. A házak közül néhány 150 szobás volt. A leghíresebb a Szikla Palota és a Fenyőfa Ház. 1300-ra az összes anasazi elhagyta Mesa Verde területét, de a barlangjaik tökéletes állapotban maradtak meg. Az ok, amiért hirtelen mind elköltöztek, ismeretlen. Különböző elméletek léteznek az északi törzsek betöréseiről vagy a vidéket sújtó aszályokról, melyek elvándorlásra késztethették az itt lakókat.

5Bandiagara Lejtő
flickr/zrim

A Bandiagara Lejtő egy homokkő szikla Maliban, Dogon tartományban, mely majdnem 500 m-rel emelkedik a homokos fennsík fölé. Ezekben a sziklákban rengeteg barlanglakás található, melyek a tellemek otthonai voltak. Tucatnyi falvat építettek végig a sziklákon. A 14. században a dogonok kiűzték a tellemeket és azóta ők lakják a vidéket.

4Vardzia

Grúzia déli részén található Vardzia, egy 12. századi barlang kolostor és város, melyet a folyótorkolatra néző sziklákba vájtak. Egyike az ország leglátványosabb nevezetességeinek. A barlanglakásokat Tamar királynő uralkodása alatt építették a Mongóliával szembeni védelemhez. Több mint 600 lakást alakítottak a 13 emeletes komplexumban. A városban található egy templom, egy trónterem és egy komplex öntözőrendszer a teraszos földek öntözéséhez. A komplexumot kizárólag egy jól elrejtett alagúton keresztül lehetett megközelíteni, mely a Mtkvari-folyó közelében volt. Ma Vardzia egy maroknyi szerzetes otthona és belépődíj nélkül látogatható.

3Kandovan
flickr/basheem

Iránban, Kelet-Azerbajdzsán tartományban található Kandovan, a misztikus 13. századi falu. Kandovan több lakását kúp alakú barlangokban alakították ki, melyeket a vulkáni hamu formált. A vidék látképe ezeknek köszönhetően leginkább egy gigantikus termeszvárhoz hasonlít. A barlangházak többsége két-, négyemeletes. Egy tipikus négyemeletes házban az alsó szinten tartották az állatokat, a következő két emelten laktak, a tetőt pedig raktárnak használták. A megkeményedett agyag miatt a barlanglakások természetes módon szigeteltek, télen melegek, nyáron hűvösek maradtak.

2Ortahisar
flickr/baboon

Ortahisar jelentése “közép kastély”, elnevezése is mutatja, hogy ez a központ a kappadókiai Göreme városai között, Törökország közepén. Legnevezetesebb épülete Ortahisar vára, mely egy 86 m magas barlangban található. A várat védelemre és szállásként is használták. Egy része elpusztult, berendezésének egy részét elhordták. Napjainkra a várat helyreállították és a lépcsőn keresztül meg is lehet közelíteni.

1Uçhisar
flickr/rmx

Egy másik város Kappadókiában Uchisar, mely a vidék legmagasabb pontján található, csupán 7 km-re Nevsehirtől. Uchisar sziklavárát már több kilóméterről látni lehet. A sziklába vájt barlanglakások voltak Uchisar környékén a legnépesebbek. Mivel az erózió egyre nagyobb veszélyt jelentett, az emberek elköltöztek innen. Az utolsó lakó 1950-ben hagyta el a várost. A vár tetejéről csodálatos panoráma nyílik a környező területekre.

1 hozzászólás

  1. Különleges helyszínek.Vajon hogyan tudták ezeket a lakásokat kialakítani évszázadokkal ezelőtt?Matmatában többször is jártam,nagyon érdekesnek találtam.Fenn fújt a szél és nagyon meleg volt,lenn a barlanglakásokban sokkal hűvösebb volt és szélvédett.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version