Kezdőlap Európa Top 10 látnivaló Stockholmban

Top 10 látnivaló Stockholmban

Ha szép városokról van szó, Stockholm viszi a pálmát. A 14 szigeten elhelyezkedő svéd fővárosra jellemzőek úgy a középkori épületek, mint az innovatív, modern építészet. A város területének egy harmadát víz teszi ki, egy másik harmadát pedig parkok és erdős vidékek alkotják. Ennek eredményeként, Stockholm Európa egyik legegészségesebb városa.

10ABBA The Museum

Mikor nem múzeum egy múzeum? Ha az a stockholmi ABBA The Museum. Az állandó kiállításnak a Swedish Music Hall of Fame ad otthont. Az ABBA egy svéd pop csapat, akik akkora világhírnevet szereztek, mint néhány évvel korábban a brit Beatles, s olyan slágerekkel örvendeztették meg az embereket, mint a „Dancing Queen” és a „Knowing me, knowing you”. A rendkívül híres Mamma Mia! című musical ezeken a dalokon alapszik. A kiállításon megtekinthetjük a ruháikat, az interaktív kiállításokon pedig saját magunk énekelhetjük teli torokból a híres dalaikat, vagy digitálisan a ruháikat is felpróbálhatjuk.

9Millesgarden

Egy művész pár, a festő Olga Milles és szobrász férje, Carl Milles Stockholm számára ajánlotta fel otthonukat, ahol ők maguk is el lettek temetve. Ma a ház művészeti múzeumként és szobrászati kertként szolgál. A nagyszerű festményekkel és fenséges szobrokkal teli ház önmagában is egy műalkotás teraszokkal, lépcsőkkel, szökőkutakkal és buja kertekkel. Egy szabadtéri stúdiót is tartalmaz, amit egykor azért építettek, hogy Carl Milles por okozta légzési problémáit enyhítsék. Ez a csoda a Lindingo nevű szigeten található, Stockholm belvárosától csupán 20 percre.

8Ostermalm Saluhall
flickr/Rosapolis

Ha azért utazik, hogy kipróbáljon új ételeket, az Ostermalm Saluhall-t mindenképp a bakancslistája élére kell tennie. A 19. század végi étkezőcsarnok tele van étellel, a friss termékektől, a tenger gyümölcsein át a pékárukig és húsokig bármit megkóstolhatunk. Összeválogathatjuk egy piknik hozzávalóit, vagy degeszre ehetjük magunkat az igazi svéd, tengeri herkentyűkből és más klasszikus ételekből, de kiélvezhetjük a hagyományos, mindennapi „husmanskost” nevű étel ízeit is bármely étteremben. A történelmi épület 2018-ig felújítás alatt áll, így az üzletek ideiglenesen az egyik közeli negyedbe költöztek.

7Kungliga Slottet
wikipedia/Arild Vagen

A Kungliga Slottet a svéd királyi család hivatalos rezidenciája, de igazság szerint csak hivatalos ceremóniák alkalmával használják, s a palota a nyilvánosság számára is nyitva áll. A hét emeletén több mint 600 szoba található, ezzel pedig Európa egyik legnagyobb palotájaként tartják számon. Semmi meghitt nincs a palotában. A 18. század elején tervezett palotát egy római palota mására építették. A Kungliga Slottet a királyi család munkaterét biztosítja, termeit állami funkcióknak tartják fenn, de a Royal Court of Sweden is a palotában található, csak úgy mint három múzeum: a Treasury, a Régiségek múzeuma és a Kroner Múzeum, amit egy korábbi, középkori palota után neveztek el.

6Skansen Szabadtéri Múzeum
flickr/Sebenik

Az 1891-ben épült Skansen, a világ legrégebbi szabadtéri múzeuma, egy igazán nagyszerű hely, ahol többet tudhatunk meg Svédországról. Ez a múzeum ad otthont Stockholm egyetlen állatkertjének, ahol Svédországban őshonos állatokat csodálhatunk meg. Találunk még itt egy hagyományos, iparosodás előtti, mini Svédországot is 150 farmmal és az ország más részeiről áthelyezett épületekkel. A beöltözött személyzet kézműves szakmákat és a 19. századi életet mutatja be. A múzeum a gyönyörű Djurgarden nevű szigeten helyezkedik el, ahol több hagyományos, svéd fesztivált is tartanak, ilyen például a Lucia vagy a Midsummer. Innen Stockholm csodás látványát is élvezhetjük.

5Drottningholm palota

Svédország számtalan palotával büszkélkedhet, de a Drottningholm palota az egyik legkülönlegesebb, hiszen itt él a királyi család. A Lovon szigeten található késő 16. századi palota nevének jelentése „a királynő szigete”. Az eredeti palota 1661-ben leégett, de újjáépítették. Néhány évszázadig nyári rezidenciaként használták, de a 19. században elavult és pusztulásnak indult. Azóta már modernizálták és felújították. A palota területén áll egy 1736-os templom, ahova a helyiek járnak minden hónap utolsó vasárnapján. A 17. századból származó kertek eklektikus keveredése nyújtja a legfőbb turista látnivalót a palotában.

4Stadshuset, vagyis a Stockholmi városháza

A Stadshuset több mint egy egyszerű városháza, ez Stockholm egyik legfőbb turista látnivalója. Ez ad otthont a Stadshuskällaren nevű, elegáns étteremnek, ahol a Nobel-díj banketteket tartják. A Városterem több teremből áll, például a Kék Teremből, ami Skandinávia legnagyobb orgonájának ad otthont a maga 10.270 sípjával. Az Arany Teremben pedig 18 millió mozaik padlólap mutatja be a svéd történelmet. A látogatók idegenvezetővel járhatják körbe a termet.

3Djurgarden-sziget
wikipedia/Magyar

Akár egy kellemes erdei sétára vágyunk, akár múzeumokat szeretnénk látogatni, a Stockholm közepén fekvő Djurgarden-szigeten bármelyiket megvalósíthatjuk. A szigetre gyalog, komppal vagy busszal juthatunk el. Évente több mint 10 millió, pihenésre vágyó ember látogat el Stockholm legnépszerűbb turista látnivalójához. Djurgarden otthont ad a Grona Lund nevű vidámparknak, jacht kikötőknek, réteknek, erdőknek, túra útvonalaknak, a világ legrégebbi szabadtéri múzeumának és több történelmi épületnek is, mint például a Rosendal palotának.

2Vasa Múzeum

A Vasa egy 17. századi hadihajó volt, ami csak úgy, mint a Titanic, elsüllyedt az első útján. Miután 300 évig hevert az óceánfenéken, ez lett az egyetlen, szinte teljesen sértetlen, 17. századi hajó, amit felhoztak az óceán mélyéről, s azóta is remek állapotban őriznek a Vasa Múzeum igazi sztárjaként. A tengerészeti múzeum Skandinávia leglátogatottabb múzeuma. Már maga az épület is egyedi; 384 építész mutatta be terveit. A nyertes réztetőt tervezett stilizált árbocokkal a Vasa magasságában. A Vasa hat szinten keresztül látható. Svédország tengerészeti múzeumában négy másik hajó is látható.

1Gamla Stan

Stockhom Óvárosa a Stadsholmen szigeten található. A Gamla Stan hivatalos neve „Staden mellan broama”, aminek jelentése „a hidak közti város”. A középkori Óváros tele van macskaköves utcákkal és észak-német épületekkel. Itt található a Stortorget nevű hatalmas tér is, ahol 1520-ban egy véres mészárlás történt. Olyan történelmi épületeket csodálhatunk meg az Óvárosban, mint a Királyi palotát, a Storkyrkan-t, vagyis a Stockholm katedrálist, és a Den glyden freden nevű éttermet, ami már 1722 óta üzemel. A Nobel Múzeum is Gamla Stan területén található.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version