Kezdőlap Európa Top 10 látnivaló Dániában

Top 10 látnivaló Dániában

A vikingek egykori székhelye, Dánia nem meglepő, hogy egy igazi tengerész nemzet maradt, hiszen a Balti-tenger és az Északi-tenger határolja. Az országban nincs olyan hely, ahonnan messzebb lenne a tenger, mint egy egyórás autóút. A tengerparton sorakoznak a gyönyörű, homokos strandok. Ma, a dán vikinghajókat már csak a múzeumban tekinthetjük meg. Csak úgy, mint más skandináv nemzeteknél, ide is betört a modernitás. Az emberek mégis azért látogatnak el Dániába, hogy felfedezzék a mesekönyvbeli kastélyokat és a híres meseíró, Hans Christian Andersen hazáját. Az ínyencek, a művészet és dizájn szerelmesei imádják Dániát. A fővároson kívül is rengeteg turista látnivaló várja a látogatókat Dániában.

10Frederiksborg kastély

A tó közepén álló, lenyűgöző Frederiksborg kastély ad otthont a Nemzeti Történelmi Múzeumnak. Ugyan a kastélyt magát már a 17. század első felében felújították, amikor is IV. Keresztély dán király lakott benne, a múzeumot csak 1878-ban nyitották meg. A látogatók kóborolhatnak a kastély szobáiban és megtekinthetik a hatalmas műtárgy gyűjteményt. Különösen figyelemreméltó a tó túl oldalán fekvő kertek, ahova hajóval juthatunk át. Innen nyílik a legjobb kilátás a kastélyra.

9Øresund híd

A Øresund tengerszoros felett átívelő, kombinált közúti-vasúti híd Dánia fővárosát, Koppenhágát köti össze a svédországi Malmővel. A 8 kilométer hosszú építményen a vasúti személyszállítókon kívül, autók is közlekednek. A 2000-ben megnyitott Øresund híd részben híd, részben csatorna, s naponta közel 17.000 jármű kel át rajta. A Dániába érkező látogatók szemében a híd egy kényelmes bejáratot jelent Svédországba, de sokan csak azért jönnek, hogy megtapasztalják, milyen is átkelni ezen a bizonyos hídon. Akik Koppenhágába repülnek, mindenképp tekintsenek le a levegőből a csodás Øresund hídra.

8Vikingeskibsmuseet
flickr/jeaneeem

A Vikingeskibsmuseet, vagyis a Viking Hajó Múzeum Roskilde városában található, s számtalan olyan emléktárggyal büszkélkedhet, melyek biztosan elbűvölik a történelemimádókat. A múzeumot még különlegesebbé teszik az interaktív kiállítások, közülük több a gyermekek számára is igazán élvezhető. A látogatók megcsodálhatják a múzeum büszkeségeit, az eredeti viking hajókat, melyeket a Roskilde Fjordban találtak, de az udvarban is van néhány ugyanilyen lenyűgöző darab, ahol a mai napig használják a viking hajó technikákat.

7Skagen strandjai
flickr/skagman

Egy olyan országban, ami 5000 mérföldnyi tengerparttal rendelkezik, okkal választják Skagen környékét a turisták, hogy nyaralásukat tengerparti pihenéssel tölthessék. Skagen szélfútta tengerpartja különösen szép és elhagyatott. A Skagen északkelet felé ívelő, elkeskenyedő homoknyelve, a Grenen, Dánia legészakibb pontja. Sok ember bámulatosnak találja a fényt, sőt igazság szerint annyira különleges, hogy a 19. században a Skagen Painters néven ismert művészek kedvenc helyévé vált. Műveiket a helyi múzeumban tekinthetjük meg. Skagen területén található továbbá, az említésre méltó Råbjerg Mile, Dánia legnagyobb mozgó homokdűnéje és egy templom, amit szinte teljesen betemetett a homok, csupán a tornya látható.

6Legoland Billund
flickr/LeeLeFever

Ezt a látnivalót nyilvánvalóan főleg gyermekek élvezik, de a vidámparkban biztos, hogy a legtöbb felnőtt is talál magának valami érdekeset. A miniatűr föld valószínűleg legérdekesebb része a rengeteg világhírű épület és hely apró másának kiállítása, melyek több mint 50 millió LEGO kockából épültek. A LEGOREDO Town egy vadnyugati kirándulásra invitálja a látogatókat, míg a Knights’ Kingdom részben, vagyis a Lovagok Királyságában mesebeli felfedezések részesei lehetnek. A Legoland bizonyos részei szigorúan csak a kicsik számára állnak nyitva. A lelkes látogatók akár az itt található hotelben vagy az üdülőfaluban is megszállhatnak.

5A Kishableány
flickr/BK59

A Kishableány szobra a Koppenhágai kikötőben, Langelinie rakpartjánál ül egy sziklán. Akik először látogatnak el ide, általában meglepődnek a szobor viszonylag kis méretén. A Kishableány szobra csupán 1,25 méter magas és körülbelül 175 kilogramm. Az Edvard Eriksen által tervezett szobrot 1913-ban állították, Hans Christian Andersen híres Kishableány című meséjének emlékére. Szegény már többször is elvesztette a fejét, de mindig felújították. A koppenhágai hatóságok bejelentették, a szobrot átszállíthatják a kikötőből máshova, ezzel elkerülve, hogy további vandalizmus áldozatává váljon, illetve ezzel próbálják megakadályozni a turistákat is, hogy felmásszanak a szoborra.

4Den Gamle By

A történelemimádók számára kihagyhatatlan az Aarhus városában található szabadtéri múzeum. Az 1909-ben alapított múzeum közel 100 történelmi épületnek ad otthont. A múzeum nagy részét úgy alakították ki, hogy a Hans Christian Andersen korabeli életet mutassa be. A játékmúzeum különleges darabjai elképeszti úgy a gyermekeket, mint a felnőtteket, de a jelmezes színészek előadásának is csak kevesen tudnak ellenállni, akik azt mutatják be, hogyan is éltek a múltban az emberek. A múzeum főleg a nyaralószezonban népszerű, amikor számtalan különleges rendezvénnyel készülnek.

3Kronborg kastély
flickr/Peppe702

A legtöbb ember Elsinore néven ismeri a Kronborg kastélyt, William Shakespeare is ezt a nevet használta Hamlet című művében. Kronborg remek példája a reneszánsz kastélyoknak, s Európa egyik legjelentősebb ilyen stílusú vára. Építését 1574-ben kezdték, s stratégiai jelentőségét annak köszönhette, hogy a Dániát és Svédországot elválasztó Øresund tengerszoros itt a legszűkebb. Évszázadokon át védte a dán embereket, valamint a kastély adott otthont az állami méltóságok nagyszabású eseményeinek is. Ma pedig Dánia egyik legismertebb turista látványosságának számít. A látogatók több túrán is részt vehetnek, az egyik legismertebbnek az „In Hamlet’s Footspteps”, vagyis a „Hamlet lábnyomaiban” nevet adták.

2Bornholm
wikipedia/Lilly M

Dánia egyik festői szigete, a Balti-tengeren található Bornholm, a halászatáról és iparművészetéről híres. Leginkább az teszi különlegessé, hogy a sziget közelebb van Németország, Lengyelország és Svédország partjaihoz, mint Dániához. Bornholm egy csodás kiszakadást jelent a nyüzsgő nagyvárosokból, a déli strandjai pedig különösen népszerűek. A turisták leginkább azért látogatnak el a szigetre, hogy felfedezzék Almindingen-t, Dánia harmadik legnagyobb erdejét. Egy másik top látnivaló a Svaneke nevű falu a gyönyörű állapotban megőrzött épületeivel és gazdag művészeti galériáival. A gyermekek pedig megőrülnek a Joboland nevű vidámparkért.

1Tivoli Gardens

Európa egyik legismertebb turista látnivalója, a Tivoli Gardens-t 1843-ban alakították ki. Akkoriban a gyönyörű kertek igazán felkapottak voltak, Koppenhága kertje pedig különösen szépnek bizonyult. Amellett, hogy pompás virágokat csodálhatunk meg, a kertek fontos társadalmi központtá váltak, sőt a színtársulatok számára is kreatív megnyilvánulási lehetőséget biztosítottak. Manapság, az emberek számtalan okból kifolyólag látogatnak el ide. Rengeteg hullámvasút, játék, bolt és étterem is várja szórakozni vagy pihenni vágyó turistákat. Szezonális fesztiválokat is tartanak itt, amelyek szintén tömegeket vonzanak.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version