Kezdőlap Világ A világ 12 legcsodálatosabb vulkánja

A világ 12 legcsodálatosabb vulkánja

A világ 12 legcsodálatosabb vulkánja

A vulkánok mindig is a legendák és a mítoszok forrásai voltak. Az ősi kultúrák a vulkánok erejét csak az istenek cselekedeteiként tudták magyarázni. Mi már tudjuk, hogy a vulkánok valójában a földkéreg tektonikus mozgásainak eredményei. Annak ellenére, hogy belső működésüket is pontosan ismerjük, még mindig a természet erejének lenyűgöző és zavarba ejtő csodái. Listánkon a világ legcsodálatosabb vulkánjai szerepelnek.

12Yasur-hegy
flickr/Manogamo

A Yasur-hegy egy aktív vulkán a Tanna-szigeten, Vauatuban. Magassága a tengerszinttől számítva 361 m. Az izzó vulkán vonzotta James Cook kapitányt is, aki az első európai útja során érkezett a szigetre 1774-ben. Ez az egyik legkönnyebben megközelíthető vulkán a világon. Bárki felsétálhat rá és lemászhat a vulkán tüzes gyomrába. Tüzes, repülő kénkövekkel és hamuval együttjáró kitörései általában óránként többször jelentkeznek.

11Cotopaxi

Cotopaxi a második legmagasabb csúcs Ecuadorban 5897 m-es magasságával. A vulkán egyike a kevés egyenlítői gleccsernek, mely 5000 m-nél kezdődik. A hegy Quitoból tisztán látható. Cotopaxi egyike a legmagasabb működő vulkánoknak a világon, 1738 óta 50 kitörését jegyezték fel. A Cotopaxi vulkán nagyobb kitörése azért lenne különösen veszélyes, mert a gleccserről a jégtömeg megindulna lefelé.

10Bromo-hegy
flickr/Zimmelino

Gunung Bromo egy működő vulkán, mely a Tengger-hegység része Kelet-Jáván. 2329 m-es, nem a hegység legmagasabb, de a legismertebb csúcsa. Ez a terület Java egyik leglátogatottabb része. A vulkán belsejéből folyamatosan fehér színű, kénes füst árad. A körülötte fekvő Laut Pasir (Homok földje) területét finom vulkáni homok borítja. A látvány földönkívüli, különösen, ha összehasonlítjuk a Tengger-hegység környező zöld völgyeivel.

9Krakatoa
flickr/flydime

Krakatoa (Gunung Krakatau) egy vulkanikus sziget Jáva és Szumátra között. A krakatoa vulkán kitörése 1883. augusztus 26-27-én a modernkor és az írott történelem egyik legdrámaibb vulkánkitörése volt. A kitörés nagyjából egyenértékű volt 200 megatonna TNT – kb. 13.000-szerese a hiroshimai atombomba nukleáris erejének – felrobbantásának felelt meg. A katasztrofális robbanást még Nyugat-Ausztráliában, Perth-ben is tisztán lehetett hallani, pedig a város 3110 km-re fekszik a vulkántól. 1927-ben a kitörések következtében egy kisebb sziget, Anak Krakatau (Krakatoa Gyermeke) emelkedett ki a tengerből és évente átlagosan 7 m-t növekszik. Anak legutóbbi kitörése 2008. áprilisában volt és azóta és napjainkban is folytatódik.

8Arenal vulkán
flickr/mbonocore

A Volcán Arenal Costa Rica legaktívabb vulkánja, 90 km-re észak-nyugatra San José városától. Az Arenal vulkán 1657 m magas és az Arenal-tóra néz. Földrajzilag egy fiatal vulkán, melynek életkora kevesebb, mint 3000 év. 1968-ban az Arenal kitört és lerombolta Tabacón kisvárost. A kitörés következtében három kisebb kráter jött létre a nyugati oldalán, de ezek közül ma már csak egy létezik.

7Etna
flickr/gnuckx cc0

Az Etna Európa második legnagyobb működő vulkánja, mely 3329 magas, bár ez függ a kitörésektől is. A hegy ma 21 m-rel kisebb, mint volt 1981-ben. A Szicília keleti partjainál álló vulkán környékén a talaj nagyon termékeny, ezért kiterjedt a mezőgazdasági művelés, szőlőültetvények és gyümölcsösök találhatók a hegy alacsonyabb lejtőin, délre tőle a Catania-síkság fekszik.

6Osorno vulkán
flickr/nachX

Az Osorno vulkán egy 2652 m magas, kúpos sztratovulkán Chile Los Lagos régiójában. A Llanquihue-tó dél-keleti partjainál áll, a Todos los Santos-tó mellett. Osorno világszerte a környező vidék jelképe és arról is ismert, hogy nagyon hasonlít a Fuji-hegyhez. Osorno az egyik legaktívabb vulkán a chile Andok déli részén, 1575-1869 között 11 kitörését jegyezték fel. A kitörések során a kiömlő láva általában eléri a Llanquihue és a Todos los Santos tavakat.

5Vezúv

A Vezúv elsősorban 79-es kitöréséről híres, ami megsemmisítette a két római várost, Pompeiit és Herculaneumot és 10-25.000 ember halálát okozta. Azóta számtalanszor kitörté és ma az egyik legveszélyesebb vulkánnak tekintik a világon, mivel 3 millió ember él a közelében. Fő kúpjának magassága a kitörésektől függően változik, jelenleg 1281 m.

4Kilauea
flickr/Birchster

Kilauea a legújabb vulkánok sorozata, melyek a Hawaii-szigeteken jöttek létre. Ez egy nagyon alacsony, lapos vulkán, jelentősen eltér a magas, meredek sztratovulkánoktól. Kilauea a Föld egyik legaktívabb vulkánja, a vulkanologusok számára felbecsülhetetlen kincs. 1952 óta 33 kitörése volt, nem számolva az 1983. január 3-i kitörést, mely még mindig tart.

3Fuji-hegy
flickr/weegolo

A Fuji Japán legmagasabb, 3776 m-es hegye. A vulkán egy rendkívül szimmetrikus kút, Japán jól ismert szimbóluma, mely gyakran jelenik meg fotókon és különböző műalkotásokon, rengeteg turista és hegymászó keresi fel. Ez egy jelenleg aktív, de alacsony kockázatú vulkán. Utolsó kitörését 1708-ban jegyezték fel. Népszerű látnivaló, évente 200.000 ember mássza meg a Fuji-hegyet, akiknek 30%-a külföldi. A túra felfelé 3-8 órán át, míg lefelé 2-5 órán át tart.

2Mayon vulkán

A Mayon vulkán, mint a “Tökéletes Kúp” vált ismertté, mivel szinte tökéletes kúp alakja van. Ennek a lenyűgöző vulkánnak a meredeksége átlagosan 35-40 fok és tetején egy kicsi kráter található. Oldalát láva rétegek és egyéb vulkanikus anyagok borítják. A Mayon a Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánja, az elmúlt 400 évben több mint 49 alkalommal tört ki. Legpusztítóbb kitörése 1814. február 1-jén történt, letarolva a közeli városokat a vulkanikus sziklákkal, kioltva 2200 helyi lakos életét.

1Kilimanjaro-hegy

A Kilimanjaro egy nem aktív sztratovulkán Tanzánia észak-keleti részén, közel a kenyai határhoz. 5892 m magas, ezzel Afrika legmagasabb pontja és a világ legmagasabb szabadon álló hegye. Ennek és fokozatos emelkedésének köszönhetően népszerű célpontja a világ minden tájáról érkező hegymászóknak és kirándulóknak. Bár az Egyenlítőhöz közel található, a Kilimanjaro híres, mint Afrika hófödte csúcsa a szavanna fölött. A hegy tetején lévő jég az elmúlt években egyre inkább visszahúzódott.

6 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version