Kezdőlap Világ A világ 10 legnagyobb akváriuma

A világ 10 legnagyobb akváriuma

A világ 10 legnagyobb akváriuma

Egy otthoni akvárium tartályának átlagos mérete29-30 gallon, bár néhány akvarista többezer gallonos akváriumokat épít magának. A nyilvános akváriumok azonban az otthoniaknál jóval nagyobbak lehetnek. Közülük azonban csak néhány van akkora, hogy felkerüljön a világ legnagyobb akváriumainak listájára, az olyan akváriumok közé, melyekben cetcápákat és nagy ördögrájákat tartanak. Ilyen vízi élőlényekhez hatalmas tartályokra van szükség.

Hogy össze tudjuk hasonlítani ezeket az óriási akváriumokat, a tartályok méretét (gallon) vettük alapul. A legtöbb akváriumnak több tartálya is van és a bennük található víz összesített mennyisége jóval nagyobb is lehet, de csak a legnagyobb akvárium tartályt vesszük figyelembe. Összeállítottuk a listát a világ legnagyobb akváriumairól.

10Nyugat-Ausztráliai Akvárium (0,8 millió gallon)

Perth tengerparti külvárosában található a Nyugat-Ausztráliai Akvárium, röviden AQWA, mely Ausztrália legnagyobb akvárium tartályával rendelkezik. Az akvárium fő tartálya 40 m hosszú és 20 m széles, 3 millió l tengervizet tartalmaz. 98 m-es víz alatti csatorna tartozik hozzá. Különdíj ellenében búvárkodni is lehet, így még közelebbről lehet megnézni a halakat, cápákat, rájákat, az akvárium búvárvezetőjével fel lehet fedezni a fő tartályt.

9Genovai Akvárium (< 1 millió gallon)

Az Expo 92-re építették a Genovai Akváriumot Olaszországban, mely egyike Európa legnagyobb akváriumainak. 70 tartályában több mint 6000 állat számára alakítottak ki tengeri és szárazföldi élőhelyeket. Néhány tartályban különböző vidékeket jelenítettek meg, mint a Földközi-tenger, a Vörös-tenger és az Atlanti-óceán. A leglátványosabb az, amelyikben a cápák, a delfinek és a fókák élnek.

8Shanghai Óceáni Akvárium (< 1 millió gallon)
flickr/hunxue-er

A Shanghai Óceáni Akvárium Ázsia egyik legnagyobb akváriuma. 9 kiállítási zónája van, melyek többek közt Kína, a Sarkvidék és Ausztrália élővilágát is bemutatják. A Kínai Zónában veszélyeztetett kínai halfajok élnek, köztük a Jangce-folyó ritka és értékes fajai. Az akvárium legfőbb attrakciója a vízalatti alagút. 155 m-rel ez a világ leghosszabb víz alatti alagútja.

7uShaka Tengeri Világ (< 1 millió gallon)
flickr/* cris *

Az uShaka Tengeri Világ Durban városában, Dél-Afrikában található. 32 tartályos akváriuma a legnagyobb Afrikában. A tengeri élőlények szinte minden faját megtaláljuk itt, a csikóhaltól kezdve a cápákig és delfinekig. Az Akváriumot úgy építették meg, hogy egy régi hajóroncshoz hasonlít, melyben számos kávézót és éttermet alakítottak ki. Az éttermek közül a legfigyelemreméltóbb a “The Cargo Hold”, melyben egy egész fal méretű akvárium van, tele cápákkal, melyeket az étterem legtöbb pontjáról látni lehet.

6Monterey-öböl Akvárium (1,2 millió gallon)

A Monterey-öböl Akvárium Kaliforniában, Monterey egykori konzervgyárának helyén található. Az akvárium számos kiállítás mellett két gigantikus méretű tartállyal is büszkélkedhet. Központi darabja az Ocean’s Edge Wing, mely egy 10 m magas, 1,3 millió literes tartály, amelyben Kalifornia partvidékének élővilágát lehet megnézni. A másik egy 4,5 millió literes tartály az Outer Bay Wingben, mely egyike a világ legnagyobb egytáblás üvegeinek. A tengeri élőlények közül láthatunk itt rájákat, medúzákat, tengeri vidrákat és számos egyéb vízi élőlényt, melyeket a vízszint alatt és felett is meg lehet figyelni.

5TurkuaZoo (1,32 millió gallon)
flickr/pixage

A 2009-ben megnyílt TurkuaZoo Törökország első hatalmas akváriuma, benne esőerdővel, mocsaras erdővel és a trópusi vizek vidékével. Az akvárium a Forum Istanbul bevásárlóközponton belül található és egy 80 m hosszú, víz alatti alagutat alakítottak ki benne. A TurkuaZoo-ban kb. 10.000 tengeri élőlény lakik, köztük tigriscápák, óriás ráják és piranhák, melyeket 29 különböző kiállításon lehet megtekinteni. A legnagyobb tartálya 5 millió liter vizet tartalmaz.

4L’Oceanogràfic (1,85 millió gallon)
flickr/Aerismaud

A L’Oceanográfic egy tengeri komplexum, ahol tengeri élőlényeket mutatnak be. Spanyolországban, a Művészetek és Tudományok Városa elnevezésű komplexumban alakították ki. Az Oceanográfic-ban található Európa legnagyobb akváriumi tartálya és több mint 45.000 tengeri élőlény lakik itt. Ezek két emeleten kilenc víz alatti tornyot töltenek meg, különböző tengeri ökoszisztémákat ismertetnek meg a látogatókkal. Két víz alatti tornyot egy 35 m-es víz alatti alagút kapcsol össze, tartályában cápák és ráják élnek 7 millió liter vízben.

3Okinawa Churaumi Akvárium (1,98 millió gallon)

Az Okinawa Churaumi Akvárium az Oceán Expo Parkban, Japánban található és 2002-ben nyitották meg. Az akvárium fő tartálya, a Kuroshio Sea, 7,5 millió liter vizet tartalmaz és 60 cm vastag akrilüvege 8,2×22,5 méteres. Az akvárium megnyitásakor ez volt a világon a legnagyobb ilyen típusú panel. Cetcápákat, rájákat és számos egyéb halfajt mutatnak be a Kuroshio Sea-ben. 2010 júliusában négy ördögrája is született itt.

2Dubai Mall Akvárium (2,64 millió gallon)
flickr/Chu

A Dubai Mall a világ legnagyobb bevásárlóközpontja, mely a 20 milliárd dolláros Burj Dubai komplexum része Dubaiban. A bevásárlóközpont egyik legfontosabb eleme a hatalmas akvárium tartály, melyben 10 millió liter víz van. Az akváriumban több mint 33.000 állat él, köztük 400 cápa és rája. A Guiness Rekordok Könyvébe a “Világ legnagyobb akril panelje” címszó alatt került be. Ez az üvegtábla 8,3×32,88 m és 75 cm vastag, maga mögé utasítva ezzel a japán Okinawa Churaumi Akváriumot. 2010 februárjában a cápákkal teli tartály léket kapott, a bevásárlóközpontot azonnal ki kellett üríteni.

1Georgia Akvárium (6,3 millió gallon)
wikipedia/Zac Wolf

A Georgia Akvárium Atlantában a világ legnagyobb akváriuma, ahol több mint 100.000 tengeri élőlény él. A 2005-ben megnyílt akvárium nagyrészt a Home Depo egyik alapítója, Bernie Marcus 250 millió dolláros adományából épült fel. A Georgia Akvárium az egyetlen Ázsián kívüli létesítmény, ahol cetcápák is vannak. A cápákat egy hatalmas, 24 millió literes tartályban tartják az Ocean Voyager kiállításon. A cápák fogságban tartásával kapcsolatban akadtak ellenzők is és az aggodalmat tovább fokozta, hogy kettő közülük elpusztult.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version