Kezdőlap Világ A 10 legjobb úti cél medveszafarihoz

A 10 legjobb úti cél medveszafarihoz

A 10 legjobb úticél medveszafarihoz

Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Európában és Ázsiában 8 különböző medvefaj él. Néhány faj veszélyt jelent az emberre, különösen azokon a területeken, ahol már hozzászoktak az emberi jelenléthez. Minden medve erős és képes megtámadni, halálosan megsebesíteni az embert, de többnyire megpróbálják elkerülni az embereket.
Néha lehetőség nyílik megfigyelni ezeket a nagyszerű állatokat vezető nélkül, de inkább a vezetővel történő medveszafari a biztonságosabb módja annak, hogy megnézzük a medvéket a saját élőhelyükön. Összegyűjtöttük a legjobb úti célokat a medveszafarikhoz.

10Piatra Craiului-hegység (Királykő-hegység)
flickr/tim ellis

4500 medvével Románia rendelkezik a legnagyobb medvepopulációval egész Európában. Rengeteg utazási iroda hirdet medvenéző túrákat Romániában, valójában azonban nagyon nehéz vadon élő medvéket látni, ezért a medve keresés talán pontosabb kifejezés erre. A Piatra Craiului-hegység a Dél-Kárpátokban nagyon jó hely a medveszafarihoz. Az egész hegység nemzeti parkot alkot. Zarnesti a legfontosabb város a nemzeti park területén, amit érdemes megnézni.

9Admirális-szigetek
flickr/Diana K

Alaszka partjainál találhatók az Admirális-szigetek, ahol Észak-Amerika legnagyobb barna medve populációja él. A becslések szerint 1600 barna medve lakik a szigeten, több mint a másik 48 államban és több, mint amennyi az Admirális-szigetek lakossága, hiszen nagyjából egy emberre három medve jut. Az Admirális-szigetek védett területek. Az esőerdők növényzete ideális élőhelyet biztosít a fekete és barna medvéknek, valamint más állatoknak, mint a szarvas és a sas.

8Wrangel-sziget

A Wrangel-sziget egy hegyes sziget jóval túl az északi sarkkörön. I.e. 1700-ig gyapjas mammutok éltek itt, a valaha ismert mammut populációk közül itt maradtak fenn a legtovább. De a korlátozott élelemszerzési lehetőség miatt ezek jóval kisebbek voltak az átlagos mammutoknál. A Sarkvidéken a Wrangel-szigetek rendelkeznek a leggazdagabb élővilággal. A sziget büszkélkedhet a világ legnagyobb csendes-óceáni rozmár és jegesmedve populációjával.

7Wolong Nemzeti Park
flickr/Chi King

A Wolong Nemzeti Park védett terület Kína középső részén. A rezervátum számos veszélyeztetett fajnak ad otthont, mint a vöröspandák, aranymakik, fehérajkú szarvas. A leghíresebb lakója a parknak a 150 panda. Az óriáspanda veszélyeztetett medvefaj, melynek mindössze 1500 egyede él szabadon. A 2008. májusi földrengés után a Wolong Panda Központot bezárták a látogatók előtt. A pandák többségét a másik központba, Bifengxiaba, Ya’an Város közelében helyezték el.

6Knight Inlet
flickr/gepiblu

A Knight Inlet a Nagy Medve-esőerdő déli részén található, mely csupán 125 km-re északra fekszik VAncouvertől és Brit-Kolumbia legnépszerűbb grizzly medve szafari helyszíne. Knight Inlet egyike Észak-Amerika azon kevés helyeinek, ahol ezek az állatok viszonylag nagy számban élnek. Az őszi lazac vándorlás idején két biztonságos lelátóról lehet megnézni a medvéket, nem ritka, hogy féltucat medvét is láthatunk, amit versengenek a legjobb horgászhelyekért.

5Kronotsky természetvédelmi terület
flickr/tom-b

A Kronotsky természetvédelmi terület a Kamcsatka-félsziget partjainál található, ahol a medveszafarik nagyon népszerűvé váltak. Kronotsky-t gyakran a Tűz és Jég Földjének is nevezik, mivel vulkánok és gejzírek is találhatók itt. A természetvédelmi területen több mint 700 barna medve él, a legnagyobbak a világon, némelyikük meghaladja az 540 kg-ot. A Kronotsky természetvédelmi területen a medvék gyakran találkoznak egymással a lazac lelőhelyeknél, ahol elsajátítják a közösségben való élés szabályait.

4Denali Nemzeti Park

A Denali Nemzeti Park Alaszka belső területén taláható és magában foglalja a McKinley-hegyet, Észak-Amerka legmagasabb hegyét. A “denali” szó azt jelenti, “a magasabbik” az őshonos athabaskan indiánok nyelvén és a McKinley-hegyre utal. Denali a grizzly és fekete medvék gazdag populációjának ad otthon. A vidéken rengeteg vad áfonya és szappanfa található, ami a fő táplálékát jelenti az itt élő medvéknek. Mivel viszonylag sok medve él itt, vadőrök felkészítik a látogatókat, hogy elkerüljék a veszélyes incidenseket.

3Svalbard jegesmedve szafari

Svalbard egy szigetcsoport félúton a norvég szárazföld és az Északi-Sark között. A jegesmedvék Svalbard szimbólumai és legfőbb látnivalói. Svalbard és Ferenc József-föld (orosz szigetcsoport keletre) együttesen mintegy 3000-es jegesmedve populációval rendelkeznek. A Károly Király-föld szigetek rendelkeznek a legnagyobb jegesmedve koncentrációval Svalbardban, de ezek zárva vannak a nyilvánosság előtt. A jegesmedvék rendkívül kiszámíthatatlanok és jóval veszélyesebbek, mint az európai barna medvék. Mivel védettek, medvetámadás esetén csak a legvégső esetben lehet lelőni őket. A medvéket szervezett szafarikon lehet a legjobban megfigyelni.

2Katmai Nemzeti Park

A Katmai Nemzeti Park és Vadrezervátum Alaszka déli részén található. Katmai egyike a világ legelső barna medve szafari helyszíneinek. A legutóbbi felmérések szerint több mint 2000 barna medve él a parkban. A medvék legtöbbször a Brooks-vízesésénél jönnek össze, ahol közösen esznek lazacot. A vadőrök a parkban különösen figyelnek arra, hogy az emberek ne juttathassanak semmilyen emberi táplálékot a medvéknek vagy ne kerülhessenek semmilyen kapcsolatba az állatokkal. Ennek eredményeként a medvék egyáltalán nem félnek és nem érdeklődnek az emberek iránt és sokkal közelebb engedik magukhoz a fényképező turistákat, mint bárhol a világon.

1Churchill

Churchill egy kisváros a Hudson-öböl partján, Kanadában. Beceneve “A világ jegesmedve fővárosa”, melyet azért kapott, mert ősszel rengeteg jegesmedve vándorol át a belső területekről a partokig. A turisták biztonságosan nézhetik meg a jegesmedvéket a különlegesen kialakított buszokból, melyeket tundra kocsiknak hívnak. A november a legjobb időszak megfigyelni a jegesmedvéket, százával várakoznak a hatalmas félszigeten, míg befagy a Hudson-öböl vize, hogy átkelhessenek és vadászhassanak elsőszámú táplálékukra, a gyűrűsfókákra.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version