Kezdőlap Világ 14 ókori színház a görög-római antikvitásból

14 ókori színház a görög-római antikvitásból

14 ókori színház a görög-római antikvitásból

A Földközi-tenger partjain szétszórva fekszenek a görög és római világ ókori színházainak maradványai. A görög színházak hatalmasak és nyitott építmények voltak, melyeket dombok lejtőire építettek. A római színházak, bár nagyban hatottak rájuk a görögök, jellegükben több szempontból is különbözőek voltak, pl. a római színházak többségét a városokban építették fel.
A színház gyökerei az athéni városállamba nyúlnak vissza, ahol a színházakat a Dionüszosz tiszteletére rendezett fesztiválokhoz, komédiák és szatírák előadásához használták. A rómaiak, mivel kevésbé voltak filozofikusak és spirituálisak, mint a görögök, egyéb szórakozásra vágytak, ami izgalmasabb és vidámabb. A római időkben a legnépszerűbbek a pantomimjátékok, az akrobatikus és zsonglőr előadások, az állatviadalok és a gladiátorjátékok voltak, bár ez utóbbiakat inkább a római amfiteátrumokban rendezték meg.
Az alábbi listán a legjobb állapotban megmaradt ókori görög és római színházakból gyűjtöttünk össze néhányat.
Whitman College bővített listáján majdnem az összes ma ismert ókori színház szerepel.

14Görög-római színház
flickr/Nitro101

Taormina egy görög kolónia volt Szicília keleti partjain. Taormina színházát a görögök építették az i.e. 2. században, majd a rómaiak állították helyre és bővítették ki. Az ókori színház gyönyörű fekvésű, a naxosi öbölre és az Etnára néz. Ma ez a központja a Taormina nemzetközi filmfesztiválnak.

13Jerash színház
flickr/Jungle_Boy

Jerash népszerű régészeti terület Jordániában, a második leglátogatottabb Petra után. A város a római uralom alatt élte fénykorát és ma úgy ismerik, mint a világ legjobb állapotban megmaradt római tartományi városát. Jerashban nemcsak egy, hanem két római színház is van. Az északi színház 1600 fős befogadóképességű, 165-ben épült és főként a városi tanács üléseinek megtartásához használták. A nagyobb déli színház 90-92-ben épült és több mint 3000 néző számára biztosított férőhelyet.

12Heródes Atticus ódeionja

Heródes Atticus ódeionját az athéni Akropolisz déli lejtőjén alakították ki 161-ben, Heródes Atticus és felesége emlékére. Az építményt színházként használták az ókori Athéban, különböző előadások és zenei koncertek helyszíne volt. Eredetileg fából készült teteje is volt és 5.000 ember tudott benne helyet foglalni.

11Merida római színháza
flickr/Tom

Egy felirat szerint Merida római színháza a mai Spanyolország területén i.e. 16-ban épült Agrippa parancsára, aki Augustus császár hadvezére és jóbarátja volt. Az ókori színházban 6.000 néző fért el. A későbbi évszázadokban az épületet többször is átalakították új építészeti megoldásokkal és új díszítőelemekkel. Az épületet jelenlegi állapotába az 1960-1970-es években állították helyre.

10Amman római színháza

Jordániában az Amman római színház Marcus Aurelius uralkodásának idején épült a 2. században. A nagy és meredeken emelkedő színházban 6.000 néző számára volt férőhely. A domboldalba vájt színház északi tájolású, így a nézőket nem zavarhatta a napsütés. A színház három szintes: az előkelők ültek legközelebb a porondhoz, a hadsereg kapott helyet a középső szekcióban, a köznép pedig legfelül ült. Bár messze voltak a színpadtól, a színészeket még itt is tökéletesen lehetett hallani a meredek nézőtérnek köszönhetően.

9Pergamoni színház
flickr/hydro-xy

Pergamon görög telepesek által alapított ókori város volt Anatólia égei-tengeri partján. Bár Pergamon Törökország egyik kevésbé ismert régészeti területe, számos értékes építmény található itt, köztük a színház is. A pergamoni színház a 3. században épült és 10.000 néző befogadására volt képes. Ez a világ egyik legmeredekebben emelkedő ókori színháza.

8Side színháza

Side népszerű üdülőváros Törökország földközi-tengeri partjainál. A várost a görög telepesek alapították az i.e. 7. században és egyike volt a legfontosabb kereskedelmi központoknak a régióban. I.e. 25-ben Side a róma Galatia tartomány része lett, olívaolaj és rabszolgakereskedelme révén virágzásnak indult. Side római romjai viszonylag jó állapotban maradtak meg, köztük egy templom, egy városkapu és az ókori színház, ahova 15-20.000 néző fért be egyszerre.

7Sabrathai színház
flickr/Sebasti

Sabratha városát i.e. 500 körül alapították, mint főníciai kereskedelmi és posta csomópontot, ahol római fennhatóság alatt ellenőrizték az afrikai hátországból származó termékeket, melyek itt hagyták el a partokat. Sabratha színháza a 2. században épült. Az eredeti római struktúra nagyrészt érintetlen maradt, mikor római régészek rekonstruálták az épületet az 1930-as években. A színháznak 25 bejárata volt és kb. 5000 néző fért el benne.

6Orange – római színház

A franciaországi Orange jó állapotban fennmaradt római színháza az 1. században épült színházi előadások számára. A római birodalom hanyatlása után 391-ben hivatalos rendelettel zárták be, mivel az egyház rossz szemmel nézte a szerintük barbár előadások helyszínét. Az ókori színházat a 19. században állították helyre, ma a Chorégies d’Oran nyári opera fesztivált rendezik meg itt.

5Epheszoszi Nagy Színház

A Törökország nyugati partjainál fekvő Epheszosz romjai népszerűek a turisták körében. Epheszosz városa Artemisz templomáról vált híressé, mely az ókori világ hét csodájának egyike volt és melyet a konstantinápolyi pátriárka parancsára csőcselék rombolt le 401-ben. Néhány építmény azonban még mindig látható, köztük a Nagy Színház. Ez a hatalmas színház, mely 25.000 nézőt volt képes befogadni, drámai előadások helyszíne volt, de a rómaiak idején sokszor rendeztek itt gladiátorjátékokat is.

4Aszpendoszi színház
flickr/Ruslik

Aszpendosz büszkélkedhet az egyik legjobb állapotban megőrzött ókori színházzal. Törökország dél-nyugati partjainál az aszpendoszi színház 155-ben épült Marcus Aurelius császár idején és 15-20.000 nézőt tudott befogadni. Mivel a színpadát később karavánszerájként (útmenti fogadóként) használták a szeldzsuk idők alatt, folyamatosan javítgatták és karbantartották. Ezért az aszpendoszi színház jó állapotban maradt fenn, ókori jellegéből mit sem veszített.

3Delphi színház
flickr/Josh Clark

Az ókorban Delphi a görög vallás legfontosabb helye volt, itt állt Apolló szentélye. Delphi ókori színháza Görögországban egy dombon épült, ahonnan a nézők ráláthattak a szent helyre és csodálhatták a tájképet. A 4. században épült és 5.000 férőhelyes volt.

2Bosra

Szíriában, 140 km-re délre Damaszkusztól található Bosra, az ókori város melyet már az i.e. 14. században is említenek az egyiptomiak. A várost a rómaiak 106-ban foglalták el és az arab tartomány fővárosának tették meg. Bosra színhza a 2. században épült és 15.000 férőhelyes volt. Mivel a színház köré erődöt emeltek az ayyubidák, ma ez az egyik legjobb állapotban megmaradt római színház.

1Epidaurosz
flickr/Rosino

Az epidauroszi színház Görögországban, a Peloponnészosz észak-keleti csücskén található, az i.e. 4. században épült. Még mindig az egyik legszebb görög színház a világon. A római színházakkal ellentétben a hátterében látható buja zöld táj alapvető részét képezi a színháznak. Az epidauroszi színház kivételes akusztikájáról is híres. A színészeket mind a 14.000 néző tökéletesen hallhatta, függetlenül attól, hogy hol foglaltak helyet.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version