Kezdőlap Világ 10 rejtélyes árapály sziget a világ minden tájáról

10 rejtélyes árapály sziget a világ minden tájáról

10 rejtélyes árapály sziget a világ minden tájáról

Az árapály sziget egy kis földdarab, mely kapcsolódik a szárazföldhöz és apálykor gyalog is át lehet sétálni hozzá. Dagálykor viszont teljesen elszigetelődik és valódi szigetté válik. Az árapály szigeteket néha mesterséges utakkal kötik össze a szárazfölddel, hogy a látogatók könnyen elérhessék őket, de dagály idején gyakran még ezeket az utakat is elönti a tenger. Mielőtt útnak indulnánk, mindig ellenőrizzük az árapály váltakozását vagy készüljünk fel arra, hogy visszafelé úszva kell jönnünk.

10Enoshima
flickr/OiMax

Enoshime egy kis árapály sziget, melynek kerülete kb. 4 km és a Katase-folyó torkolatánál fekszik, mely a Sagami-öbölbe ömlik Japánban. A sziget Fujisawa városának része és a szárazfölddel egy 600 m hosszú híd köti össze, de apály idején a homokpadokon gyalog is át lehet jutni a szigetre. Ez Tokió és Yokohama legközelebbi strandja, ezért népszerű üdülőhely. A sziget legfőbb látnivalója a botanikus kert, melyet egy brit kereskedő hozott létre 1880-ban és évente több mint félmillióan keresik fel.

9Tioram kastély

A Tioram kastély egy romkastély, mely az Eilean Tioram-szigeten áll a Loch Moidartban, Skóciában. Falát valószínűleg a 13. században építették, míg tornya és a belső épületeit később, a 15-17. században készülhettek. A kastélyt apály idején gyalog is el lehet érni, de belseje nem látogatható az omlásveszély miatt.

8Lindisfarne
flickr/creight0n

Lindisfarne egy árapály sziget Anglia észak-keleti partjainál és másnéven Szent-szigetként is ismerik. 635 táján egy kolostort alapítottak a szigeten, mely a keresztény evangélikusok székhelye lett Észak-Angliában. 793-ban egy viking támadás érte a szigetet, ami nagyon megrázta az egész nyugati keresztény világot és gyakran a viking kor kezdetének is nevezik. A kis kastély a 16. században épült. Ma a sziget népszerű látnivaló. A látogatókat figyelmeztetik, hogy a kijelölt úton járjanak és ellenőrizzék az árapály és az időjárás változását, baj esetén pedig forduljanak a helyi szervekhez.

7Ko Nang Yuan
flickr/ccdoh1

Ko Nang Yuan egy kis sziget Ko Tao észak-nyugati partjainál. A gyönyörű szigetet három különálló sziklaszirt alkotja, melyeket egy hosszú, homokos strand kapcsol össze. Dagály idején a strand nagy részét elárasztja a tenger, ekkor három önálló árapály sziget jön létre. A parttól csupán 10 m-re a korallok és a tengeri élővilág már jól látható az áttetsző kék vízben. A sziget népszerű kirándulóhely. Található itt egy üdülő is számos kikapcsolódási lehetőséggel.

6Haji Ali Dargah

A Haji Ali Dargah egy mecset Mumbai partjainál egy kis szigeten. Kiemelkedő példája az indiai iszlám építészetnek, itt található Sayed Peer Haji Ali Shah Bukhari sírja. A Haji Ali Dargah 1431-ben épült egy gazdag muszlim kereskedő megrendelésére, aki feladta minden világ vagyonát, mielőtt elzarándokolt Mekkába. A sziget egy keskeny, kb. 1 km hosszú töltéssel kapcsolódik a városhoz. Mivel dagály idején ezt a töltést elárasztja a tenger, a dargah csak apálykor megközelíthető. A séta a töltésen, két oldalon a tengerrel, a szentély meglátogatásának csúcspontja.

5Szent Mihály-hegy
flickr/Niquinho

A Mount St Michel egy árapály sziget 366 m-re Cornwall parjaitól az öbölben, Anglia dél-nyugati részén. Egy mesterséges töltés köti a szárazföldhöz, a gránittal kövezett út csak közepes apályig járható. Kápolnája a 15. században épült, tornya egy kis lövegtorony, mely a hajósoknak mutatta az irányt. Egyes tanulmányok szerint az óceán vízszintjének emelkedése és a természetes erózió nagy veszélyt jelent Cornwall partjaira, így a Szent Mihály-hegyre is.

4Jindo és Modo

Jindo és Modo két sziget Dél-Korea dél-nyugati részén. Egy évben kétszer nyitják meg a hozzájuk vezető utat a rendkívül alacsony vízszint miatt. Az út közel 3 km hosszú és 40 m széles. A Jindo tengerparti fesztivált ennek a csodás természeti eseménynek szentelik, ami a világ minden tájáról rengeteg embert vonz.. Ezeken a napokon a látogatók hagyományosan átsétálnak az út közepén, hogy találkozzanak egymással és ünnepeljenek.

3Eilean Donan
flickr/Skepsis

Eilean Donan egy kis sziget a Duich-tóban, Skócia nyugati Felföldjén. A szárazfölddel egy gyalogos híd köti össze a szigetet, mely Dornie falu közelében található. A szigetet a festői középkori kastély uralja. A kastély a 13. század elején épült a vikingekkel szembeni védekezéshez. Ma a kastély egyike Skócia legtöbbet fotózott műemlékeinek és kedvelt helyszíne az esküvőknek és filmforgatásoknak. Az Eilean Donan feltűnt a Hegylakó és A világ nem elég című filmekben is.

2Sveti Stefan

Sveti Stefan egy tengerparti üdülőhely Montenegro nyugati részén, a Budvai Riviérán. A 15. században a szigeten egy kis halászfalu volt. Az 1950-es években utolsó lakóit kiköltöztették és Sveti Sterfant egy luxus hotel-várossá alakították át. Az utcák, a falak, a tetők és az épületek homlokzatai jó állapotban maradtak meg, míg az épületeket belül teljesen átalakították a minden igényt kielégítő luxusnak megfelelően. Vendégei között volt Marilyn Monroe, Sophia Loren, Kirk Douglas és Claudia Schiffer. Jugoszlávia felbomlásával hanyatlásnak indult. 2007-ben egy szingapúri székhelyű, luxus üdülőhelyeket működtető társaság nyerte meg a 30 éves bérleti jogot. A szigetet ezután bezárták, mivel teljeskörű felújítások kezdődtek. A tervek szerint 2009-ben nyitják meg újra.

1Mont Saint-Michel
flickr/El Guanche

Mont Saint Michel egy apró árapály sziget Normandia partjai mellett, Észak-Franciaországban. A sziget a nagyon látványos és jó állapotban megmaradt normandiai bencés apátságról híres, mely a sziklás sziget csúcsán áll, körülötte kanyargós utcák és a középkori város. 1067-ben a Mont-Saint-Michel apátság támogatásáról biztosította Vilmos normandiai herceget, hogy megszerezze Anglia trónját. Cserébe birtokokat kaptak a csatorna angliai oldalán, köztük egy kis szigetet, mely nagyon hasonló a Mont Saint Michelhez és St. Michael’s Mount-nak (Szent Mihály-hegy) nevezték el. Az árapály, mi nagyon gyakran változik, még mindig veszélyt jelenthet a látogatókra nézve, akik sokszor a töltés megkerülésével, a természetes homokpadon próbálnak meg átjutni a szigetre.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version