Kezdőlap Világ 10 őskori barlangfestmény

10 őskori barlangfestmény

10 őskori barlangfestmény

Miután látta az észak-spanyolországi Altamira barlangfestményeit, Pablo Picasso felkiáltott: “Altamira után minden csak dekadencia”. És nem viccelt. A művek ebben és még sok másik barlangban, melyek Franciaországban, Spanyolországban és a világ más vidékein találhatók, a világ legnagyszerűbb alkotásai között vannak. Mint minden remekmű, ezek is bepillantást engednek az emberek mindennapjaiba, még akkor is, ha több tízezer évvel ezelőtt éltek.

10Magura barlang

A Magura barlang egyike a legnagyobb barlangoknak Bulgáriában, az ország észak-nyugati részén. A barlang falati őskori falfestmények díszítik, melyek kb. 8000-4000 évesek. Több mint 700 rajzot fedeztek fel a falakon. Guanoval (denevér ürülékkel) festették őket és vadászatot, táncoló embereket, valamint többfajta állatot ábrázolnak.

9Cueva de las Manos

Cueva de las Manos egy barlang Patagónia egyik elszigetelt vidékén, Argentína déli részén. Nevét (Kezek barlangja) a falát díszíti emberi kezekről kapta, de számos egyéb, guanoval készült ábrázolás is található itt állatokról és vadász jelenetekről. A kezek többsége bal kéz, melyek arra engednek következtetni, hogy a festékfúvó pipát a festő a jobb kezében tartotta. A festményeket 13-9.500 évvel ezelőtt készítették.

8Bhimbetka

India középső részén található Bhimbetka, ahol több mint 600 barlanban találtak őskori falfestményeket. Ezek elsősorban vörösek és fehérek, de alkalmanként sárga és zöld festéket is használtak az ábrázolásokhoz, melyeken a barlangban élők hétköznapjai láthatók. Bölényeket, tigriseket, oroszlánoka és krokodilokat is festettek a falakra. A legrégebbi festmény 12.000 éves lehet.

7Serra da Capivara

A Serra da Capivara Nemzeti Park Brazília észak-keleti részén tele van barlangokkal, melyek falait festményekkel dekorálták. A festmények között rituális, vadászati jelenetek, fa és állat ábrázolások láthatók. Néhány tudós szerint a legrégebbi barlangfestmény 25.000 éves lehet. Ezt több kutató is vitatja, mivel ez az álláspont ellentétes lenne a vidék első emberi településének elfogadott időpontjával.

6Laas Gaal
wikipedia/Abdullah Geelah

Laas Gaal egy barlang és szikla komplexum Szomália észak-nyugati részén, ahol az afrikai kontinens legrégebbi festményei láthatók. Az őskori barlangfestmények 11.000 és 5000 évesek lehetnek. Ünnepi köntösben lévő embereket ábrázolnak, akiket háziasított kutyák és egy zsiráf kísér. A falfestmények tökéletes állapotban maradtak fenn, tisztán megőrizve körvonalaikat és élénk színüket.

5Tadrart Acacus

Tadrart Acacus egy hegyláncolat Líbia nyugati részén, a Szahara sivatagban. A vidék barlangfestményeiről híres, melyek i.e. 12.000 és i.sz. 100 között keletkeztek. A festményeken keresztül nyomon követhető a változó szaharai környezet, a jóval nedvesebb klíma. Kilencezer évvel ezelőtt a vidék zöld volt, tele tavakkal, erdőkkel, rengeteg állattal, zsiráfokkal, elefántokkal, struccokkal ahogyan azt Tadrart Aracus-ban a falfestmény bemutatja.

4Chauvet barlang
flickr/Carla216

A Chauvet barlangban, Dél-Franciaországban látható az egyik legkorábbi falfestmény. Radiokarbonos vizsgálat szerint a barlang legrégebbi festményeinek korát 32.000 évre becsülik. A barlangot 1994-ben fedezte fel Jean-Marie Chauvet és barlangász csapata. A festményeken állatok, kőszáli kecske, mammut, ló, medve, orrszarvú és oroszlán látható. A felhasznált technikák, mint pl. a perspektivikus ábrázolás nagyon jól láthatók.

3Kakadu sziklafestmények

Ausztrália északi területén található a Kakadu Nemzeti Park, ahol Ausztrália aboriginál falfestményeinek legnagyobb koncentrációja látható.Kb. 5000 műalkodást fedeztek fel itt. Az aboriginál festmények között olyat is találni, ami kb. 20.000 évvel ezelőtt készült, de a legtöbbjük kevesebb, mint 1500 éves. Ubirrban látható a röntgensugár technikájú művészet néhány legszebb példája. Az aboriginálok nemcsak kívülről ábrázolták az állatokat, de megfestették a csontjaikat és belső szerveiket is.

2Altamira barlang

A 19. század vége felé fedezték fel az altamirai barlangok Észak-Spanyolországban, mely az első barlang volt, ahol őskori falfestményeket találtak. A festmények olyan elképesztően jó állapotban voltak, hogy a tudósok kétségbe vonták hitelességüket és hamisítással vádolták meg Marcelino Sanz de Sautuolat, a festmények felfedezőjét. Sok ember egyszerűen el sem hiszi, hogy az ősembernek ilyen intellektuális képességei voltak, melyekkel ennyire művészien tudta kifejezni magát. Ezeknek a kétségeknek az 1902-ben történt hitelesítés vetett véget. A faszén és okker képek lovakról, bölényekről és a kézlenyomatok az altamirai barlangban a világ legjobb állapotban megmaradt falfestményei között vannak.

1Lascaux-i festmények

A Lascaux-i barlang, becenevén “az őskori Sixtusi kápolna, egy barlangkomplexum Franciaország dél-nyugati részén, melyet a leghíresebb és legszebb barlangfestmények díszítenek. A lascaux-i festmények 17.000 évesek lehetnek. Többségük a bejárattól távolabb látható, elkészítésükhöz, gyertya segítségére volt szüksége. A leghíresebb barlangfestmény A Bikák Nagyterme, ahol bikákat, lovakat és szarvasokat ábrázoltak. A bikák egyike 5,2 m hosszú, messze a legnagyobb állatábrázolás, amit valaha találtak.
A lascauxi-i barlang a sok látogató miatt károkat szenvedett, ezért időnként zárva tartják a közönség előtt. A francia kormány felépítette Lascaux II. néven az eredeti közelében a barlang és festményeinek másolatát.

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A 8-as ábrázoláson lovasok sokasága látható. Pontos kormeghatározás a ló háziasításának történetéhez nyújtana adatokat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version