Kezdőlap Világ 10 lakatlan sziget a világ minden tájáról

10 lakatlan sziget a világ minden tájáról

10 lakatlan sziget a világ minden tájáról

A gondolat, hogy egy lakatlan szigeten rekedünk, számos film és regény ihletője volt. A legklasszikusabb Daniel Defoe 1719-ben írt regénye, a Robinson Crusoe. Ez a történet valószínűleg hatással volt Alexander Selkirkre, a részeges tengerészre, aki hajótöröttként négy évet töltött egy lakatlan szigeten.
A Más a Tierra szigetet 1966-ban Robinson Crusoe-szigetnek nevezték át és többé már nem lakatlan. A szigeten kb. 600 ember él és olyan modern létesítmények is elérhetők, mint a műholdas internetkapcsolat és egy felszállópálya. Léteznek azonban valóban lakatlan szigetek, amik továbbra is inspirálják majd az írókat, a filmeseket és a bloggereket.

10Auckland-szigetek
flickr/cordyceps

Az Auckland-szigetek Új -Zéland Szub-Antarktikus szigeteinek tagjai. Az Enderby-szigeten a régészek megtalálták egy polinéz település nyomait, mely valószínűleg a 13. században létezett itt. Ez az eddig felfedezett legdélebbi polinéz település. A lakatlan szigeteket 1806-ban fedezte fel egy bálnavadász hajó.

9Mu Ko Ang Thong

Mu Ko Ang Thong egy gyönyörű szigetcsoport kb. 40 szigettel a Thai-öbölben. Ang Thong azt jelenti, egy tál arany, míg Mu Ko egyszerűen szigetcsoportot jelent. A mészkő szigetek többségét trópusi erdők borítják és úgy emelkednek ki a tengerből, mint bizarr szikla képződmények. Ko Samuiról sokan érkeznek egynapos kirándulásra, hogy felfedezzék a fehér homokos strandokat és búvárkodjanak a korallok között. A szigetek mindegyike lakatlan és fejletlen, kivéve Ko Paluay, ahol tengeri cigányok élnek, akik még mindig a halászatból tartják fenn magukat.

8Ball Piramisa

Ball Piramisa egy 562 m magas sziklasziget 20 km-re dél-keletre a Lord Howe-szigettől, a Csendes-óceánban. A Ball Piramisa egy vulkán maradványa, mely 7 millió évvel ezelőtt képződött. Először egy ausztrál hegymászó csapat hódította meg a csúcsát 1965-ben. Egy évvel korábban egy másik mászócsapat fedezte fel a Lord Howe-szigeti botsáskát, amiről azt hitték, már kihalt. Ezt tartják a legritkább rovarnak a világon, mivel az ismert pouplációja kevesebb, mint 30 egyedből áll.

7Kókusz-sziget

A Kókusz-sziget kb. 300 mérföldnyire találhatók Costa Rica partjaitól a Csendes-óceánban. A dzsungellel borított sziget többségében lakatlan. A turisták csak a costa ricai szigetőrség engedélyével köthetnek ki itt, melynek tagjai a sziget kizárólagos lakói. A Kókusz-sziget népszerű búvár célpont, de nagyon sok kincsvadász is ellátogat ide. Úgy tartják, hogy rengeteg kincs van a szigeten, amit a kalózok rejtettek el a 19. században, köztük a Limából ellopott inkák aranyát, melyet Benito Bonito kalóz rabolt el.

6Phoenix-szigetek

A Phoenix-szigetek 8 korallszigetből és 2 korallzátonyból álló szigetcsoport a Csendes-óceán közepén. Elszigeteltsége és zavartalansága miatt a szigeten nagyon gazdag élővilág alakult ki. A korallzátonyok és a madár populációk gyakorlatilag érintetlenek. A kiribati kormányzat 2008-ban hivatalosan is védetté nyilvánította a szigetet és a környező vizeket, ez a világ legnagyobb védett tengeri területe.

5Mamanuca-szigetek
flickr/Phil Gibbs

A Mamanuca-szigetek Fijin vulkanikus szigetcsoport, mely kb. 20 szigetből áll. A fehér homokos szigetek gyönyörű üdülőhelyeikkel a legnépszerűbb úticélok Fijin, Számos Mamanuca-sziget lakatlan, általában mert nincs édesvízű forrásuk. A leghíresebb lakatlan sziget a csoportban az apró Monuriki, ahol 2000-ben a Számkivetett című filmet forgatták, ezért ironikusan Számkivetett-szigetnek is szokás nevezni azóta.

4Tetepare-sziget
photo/Rediscovering Darwin

A Salamon-szigetek tagja Tetepare, a legnagyobb lakatlan sziget a Csendes-óceán déli részén. A hosszú szigetet érintetlen esőerdők borítják, partjait fodros korallzátonyok tarkítják. A sziget eredeti lakói szétszórt falvakban éltek szerte a szigeten és különböző nyelveket beszéltek. Máig ismeretlen okok miatt azonban közel 200 évvel ezelőtt a sziget elnéptelenedett és az akkori lakosok leszármazottai ma már a Salamon-szigetek más részein élnek. Egyesületet hoztak létre azzal a céllal, hogy megóvják és eredeti állapotában megőrizzék Tetepare szigetét, valamint engedélyezzék a turisták idelátogatását.

3Sivatagos Maldív-szigetek

A Maldív egy 1190 szigetből álló szigetcsoport, melyek 26 korallgyűrűt alkotnak. Csupán 200 szigeten élnek helyi maldív emberek, 3000 főn felüli népességgel mindössze 5 sziget rendelkezik. A túlzsúfolt Malé, a szigetek fővárosa rendelkezik a teljes maldív népesség 26%-ával. A többi sziget közül 88 üdülőhellyé fejlődött, míg a többi lakatlan maradt. A Maldív-szigeteknek annyi apró, lakatlan tagja van, hogy mindegyik üdülőhelynek saját “Sivatagi szigete” van, ahova kirándulásokat szerveznek.

2Aldabra
flickr/Templarion

Aldabra a Seychelles-szigetek Külső részének egyik tagja, több mint 1100 km-re található Mahé-szigettől, mely a Seychelles legnagyobbika és Afrika partjainak közelében fekszik. Ez a második legnagyobb korallgyűrű a világon Kiritimati után. Mivel elég nehéz megközelíteni a korallgyűrűket, Aldabra gyakorlatilag érintetlen, 152.000 óriásteknős él itt, ennek a fajnak a legnagyobb populációja a világon. Ez a teknős egyike a leghosszabb életű állatoknak, átlagos élettartamuk legalább 100 év. Az atoll szintén híres a kókuszrákról, mely a világ legnagyobb szárazföldi rákja, a kalapácsfejű cápáról, az ördögrájákról és a különböző teknősökről.

1Szikla-szigetek

A Szikla-szigetek ősi emlékei a korallzátonyoknak, melyek 250-300 szigetet hoztak létre Palau déli lagúnájában. A szigetek nagy része lakatlan és strandjairól, kék lagúnáiról és a szigetek sajátos formájáról híres. A Szikla-szigeteken található a Medúza-tó, melyben bár hemzsegnek a medúzák, de olyan gyenge a csípésük, hogy egyáltalán nem zavarják a búvárokat.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version