Kezdőlap Ázsia 10 bámulatos hindu templom

10 bámulatos hindu templom

A hinduizmus a világ egyik legrégebbi vallása, ami több mint 900 millió követővel büszkélkedhet világszerte. A legtöbb hindu Indiában él, de nagy számban vannak jelen Nepálban, Bangladesben és Indonéziában is.
A templomok építését Indiában körülbelül 2000 évvel ezelőtt kezdték. Az épületekből jól látható, hogy a hinduizmus a védai vallásból alakult ki. A hindu templomok kialakulásuk óta sokféle stílust eredményezett. A templomokat általában egy hindu istennek szentelték és jellemzően található bennük egy az istenséget ábrázoló „murti”, vagyis szentkép. Ugyan a hinduk számára nem kötelező rendszeresen ellátogatni egy hindu templomba, mégis ezek a szent helyek rendkívül fontos szerepet játszanak a hindu társadalomban és kultúrában.

10Tanah Lot

Bali egyik leghíresebb és valószínűleg legtöbbet fényképezett hindu temploma, a Tanah Lot egy hatalmas sziklán helyezkedik el. A Tanah Lot templom évszázadokon át volt fontos része a Bali szigeti mitológiának. A Tanah Lot a hét tengeri templom egyike, melyek közül mindegyik látótávolságon belül található, így formálva egy láncot Bali délnyugati partja mentén.

9Káncsipurami templomok

Az „ezer templom” városaként is ismert Káncsipuram Dél-India egyik legrégebbi települése. Ahogy a neve is mutatja, híres a város az ókori hindu templomairól, valamint a selyemből készített hindu női tógáról. A város több olyan nagy templommal is büszkélkedhet, mint a Visnu tiszteletére állított Varadharaja Perumal Templom vagy az Ekambaranatha templom, ami Siva isten lakhelyeinek egyike.

8Brihadeeswarar templom

A Tandzsávúr városában található Brihadeeswarar templomot I. Rádzsarádzsa Csola csola király építtette a 11. században. A világ első teljes egészében gránit temploma a dravida építészeti stílus egyik briliáns példája. A 66 méteres templomtornyának köszönhetően, a Brihadeeswarar a világ egyik legmagasabb temploma.

7Khajuraho

A Khajuraho nevű falu India egyik legnépszerűbb turista úti célja. A település számos hindu és jain temploma az erotikus szobrairól híres. A templomokat több mint 250 éven keresztül építették, 950 és 1150 között. Néhány templomot a jain panteonnak, míg többségüket olyan hindu isteneknek szenteltek, mint Brahma, Visnu és Siva.

6Bantejszrei

Ugyan hivatalosan az Angkorvat komplexum részének számít, Bantejszrei 25 kilométerre helyezkedik eé a templomok fő csoportjától északkeletre, ez pedig épp elég messze van ahhoz, hogy a listában külön megemlítsük ezt a lenyűgöző templomot. A Kr.u. 967-ben befejezett hindu templomot főleg vörös homokkövekből építették, olyan anyagból, ami lehetővé tette, hogy a mai napig tisztán látható, bonyolult, falfaragványokkal díszítsék Bantejszreit. Angkor területén Bantejszrei az egyetlen olyan fő templom, amit nem egy király számára építettek, hanem Rajendravarman király jogtanácsosa, Yajnyavahara állíttatta.

5Sri Ranganathaswamy (Szrírangami templomkomplexum)
flickr/Melanie M

A Ranganatha úrnak (Visnu isten nevének egy formája) szentelt Sri Ranganathaswamy India egyik fontos szent helye, ahova évente látogatók és zarándokok milliói látogatnak el. A 631.000 m2-es területével a szrírangami templomkomplexum a világ egyik legnagyobb vallásos komplexuma. A templom legrégebbi épülete a 10. századból származik.

4Virupaksha templom

Az indiai Hampi városában található Virupaksha templom egy apró szent helyként indult, ám a Vijayanagara család uralkodása idején egy hatalmas komplexummá nőtte ki magát. Állítólag, a templom a Kr.u. 7. században épült szent hely kezdete óta működik folyamatosan, ezzel pedig a Virupaksha az egyik legrégebb óta funkcionáló hindu templom Indiában. A templom egy 50 méter magas bejárati toronnyal is büszkélkedhet.

3Prambanan
flickr/zsoolt

Prambanan Indonézia legnagyobb és legszebb hindu templomegyüttese. A Yogyakartától körülbelül 18 kilométerre keletre található komplexum népszerűségét kissé beárnyékolja a közeli, még lenyűgözőbb Borobudur. A két hely stílusban eléggé eltér egymástól. Míg a Prambanan magas és hegyes templomok együttese, addig a Borobudur egy hatalmas buddhista sztúpából áll.
A Prambanani templomegyüttest három fő templom képezi, melyeket Visnu, Brahma és Siva isteneknek szenteltek. A templomokat Kr.u. 850 körül építtette a Mataram királyság, a Jáva sziget középső részének uralkodói.

2Meenakshi Amman templom

A Madurai nevű szent városban található Meenakshi Amman az egyik legfontosabb indiai hindu templom. A templomot Sivának és Párvati istennőnek szentelték. A komplexum 14 fenséges toronynak ad otthont, melyek között van két, a fő istenek tiszteletére állított, monumentális, arany torony is. Ezeket a tornyokat rendkívül gondosan faragták és festették.

1Angkorvat

Angkor egy hatalmas templomkomplexum Kambodzsában, ahol a 9. és 15. század között uralkodó Khmer Királyság fővárosainak fenséges maradványait is megcsodálhatják az idelátogatók. Ilyen bámulatos látnivaló például az Angkorvat templom is, a világ legnagyobb, egyedül álló, vallásos emlékműve, valamint az Angkorthom középpontjában álló, Bayon templom a hatalmas, úgy nevezett „arcos tornyaival.” Hosszú történelme során, Angkor számos vallási változáson ment keresztül, többször áttért a hinduizmusról a buddhizmusra.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version