Híres, régi szélmalmok 6 csoportja

A szélenergiát az emberek azóta hasznosítják, hogy felvonták az első vitorlákat. A következő lépés volt, hogy a szelet mechanikai szerkezetek működtetéséhez használták fel. Az 1. században Alexandriai Hérón görög mérnök feltalált egy széllel hajtott kereket egy orgona működtetéséhez. A legkorábbi szélmalmokat Perzsiában építették a 9. században és kukorica őrlésére, valamint vízpumpálásra használták őket.
Európa első szélmalmai a 12. században épültek. Bár lehetséges, hogy a keresztesek ihlették a kereszt alakú szélmalmokat a Közép-Keleten, az európai szélmalmok mégis teljesen eltérően néztek ki. A középkori Európa összes öreg szélmalma vízszintes tengellyel forgott. Két évszázaddal később a Rajna-folyó deltáját a híres holland szélmalmokkal csapolták le.

6Rodoszi szélmalmok
Rodoszi szélmalmokflickr/Reini68

A Mandraki kikötő egykor az ősi Rodosz hadi kikötője volt és otthona a híres Rodoszi Kolosszusnak, az ókori világ hét csodái közül az egyiknek. Ma Mandraki egy érintetlen hely, tengerparti kávézókkal és kilátással a kikötőre, ahol yachtok és halászcsónakok ringatóznak. A görög kikötő hosszú hullámtörőjén három középkori szélmalom áll, melyek egykor a kereskedelmi hajók által kirakott terményeket őrölték.

5Oland szélmalmok
Oland szélmalmokflickr/hagwall

Öland Svédország második legangyobb szigete és nagyon ritkán lakott, területének nagy részét mezőgazdasági földterületek és erdők teszik ki. Öland mintegy 400 fa szélmalma a sziget szimboluma lett. Elsősorban azért építették őket, hogy az egyéni gazdaságokat szolgálják. Ma már mindegyik védett műemlék.

4Zaanse Schans

Zaanse Schans egy szabadtéri múzeum a Zaan-folyó partján, Zaandamtól északra, Hollandiában. Bemutatja a 17-18. századi, hagyományos építészetet, a fekete és zöld faházakat, a több funkciót is betöltő szélmalmokat és a kézművesek műhelyeit, melyek nyitva állnak a látogatók előtt. A szélmalmok széleskörű szerepet töltöttek be, felhasználták őket fa fűrészeléshez, gabona csépléséhez, dióolaj előállításához.

3La Mancha szélmalmai

Castilla-La Mancha magában foglalja a hatalmas, széles síkságot Spanyolország közepén. Ez a középkori kastélyok, a borok és a híres szélmalmok földje, melyeket Miguel Cervantes Don Quijote című műve tett halhatatlanná. Az 1605-ben és 1615-ben megjelent Don Quijote-t az első modern regényként tartják számon, melyet számtalan nyelvre lefordítottak, csupán a Biblia előzi meg ebben. A legjobb példája az óriásoknak, melyekkel Cervantes hőse szembeszállt Consuegra, ahol számos régi szélmalom magasodik a puszta domboldalokon, a város mellett.

2Mykonos szélmalmai
Mykonos szélmalmaiflickr/yuankuei

Mykonos szélmalmai a legismertebb jelképei a görög szigetnek. Az öt szélmalom Mykonos városában az első, amit látni lehet, amint a hajó közeledik a kikötőhöz, mivel egy hegyről magasodnak a vidék fölé. Mykonos területén összesen 16 régi szélmalom áll. Többségüket a velenceiek építették a 16. században a gabona megőrléséhez. Az ipari fejlődéssel szerepük egyre csökkent, míg végül a 20. század közepétől kezdve már egyáltalán nem használták őket.

1Kinderdijk

Több mint 1000 régi szélmalom van Hollandiában. A legsűrűbben Kinderdijk (Gyerekek Gátja) falu mellett találhatók. Hogy elvezessék a felesleges vizet, ami a tengerszint felett volt, 19 szélmalmot építettek 1740-ben. Napjainkig nagyon jó állapotban maradtak fenn és még mindig használatban vannak, bár feladatukat már hatalmas mechanikus szivattyúk látják el. Kinderdijk egyike Hollandia legfőbb látnivalóinak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

Read previous post:
10 háborítatlan sziget autók nélkül
10 háborítatlan sziget autók nélkül

Azok a szigetek, ahol nem lehet autóval közlekedni, tökéletes úticélok az autómentes nyaraláshoz, a zavartalan kikapcsolódáshoz. Közlekedési dugók, parkolódíjak vagy...

Close